Невідомі спалили автівку журналістів “Схем”

Дата: 17 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Уночі 17 серпня невідомі підпалили авто програми журналістських розслідувань “Схеми”.

Про це повідомив журналіст проєкту Михайло Ткач.

Підпал стався біля будинку водія знімальної групи. За словами ведучої програми Наталі Седлецької, перед займанням автомобіля сусіди почули “хлопок”. Передня частина авто вигоріла дуже швидко. Правоохоронці, які прибули на місце події, на передньому лівому колесі виявили матеріал, схожий на залишки запалювальної суміші.

“Поліцейські взяли матеріал на експертизу. Опитали сусідів, оформили заяву. Тепер у поліції – 24 години на визначення кваліфікації справи та внесення її в Єдиний реєстр досудових розслідувань”, – написала вона. 

Седлецька також нагадала, що минулого року ексзаступник глави Адміністрації президента часів Януковича Андрій Портнов виклав персональні дані водія знімальної групи програми “Схеми”, зокрема повні паспортні дані, домашню адресу водія та номери авто. Згодом за це на Портнова подали до суду.

Журналістка написала, що не відкидає причетності Портнова до підпалу, однак додала, що коло ймовірних замовників злочину може бути більшим. 

“Цю машину дуже добре знають у широкому колі фігурантів наших матеріалів. Цей автомобіль, по суті, був нашим робочим інструментом, за допомогою якого ми зняли велику кількість журналістських розслідувань. Тому для мене очевидно одне: підпал пов’язаний саме з нашою професійною журналістською діяльністю, яка комусь дуже не подобається”, – зазначила журналістка. 

За фактом підпалу, як повідомила Седлецька, поліція вже відкрила кримінальне провадження.

Водночас журналіст Ткач написав, що останній матеріал, який знімали за допомогою спаленого авто, стосувався того, як транспорт перших осіб держави порушує ПДР. 

“Під час зйомок і в самому матеріалі я неодноразово наголошував, що за нашим авто і нами вели спостереження співробітники охорони президента УДО”, – повідомив він. 

На підпал автівки журналістів відреагувала прессекретар президента Зеленського Юлія Мендель. Вона назвала ситуацію неприпустимою і додала, що Україна має захистити свободу слова.

Журналістські розслідування – це завжди небезпечна робота. Але ситуація, що склалася зі «Схемами», – цілковито…

Опубліковано Юлією Мендель Неділя, 16 серпня 2020 р.

Нагадаємо, що 8 серпня журналіст Михайло Ткач написав на своїй сторінці у фейсбуку пост про те, що знайшов у себе вдома ознаки прослуховування. Журналіст виявив у стелі отвір завдовжки щонайменше 60 см, який просвердлили з горища і до якого є доступ з інших під’їздів. На місце події приїхали поліцейські, однак, як повідомили колеги Ткача, їх довелося буквально вмовляти подивитися шар підозрілого покриття, під яким був отвір. Також правоохоронці приїхали на виклик без спеціальних засобів. 

Згодом розслідувач подав скаргу до прокуратури на бездіяльність слідчих поліції, які ведуть кримінальне провадження. На цей інцидент уже відреагували в Раді Європи. У спеціальній платформі для захисту журналістики та безпеки журналістів вважають, що тиск на Ткача становить загрозу свободі слова в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter