У Раді Європи вважають, що тиск на журналіста Ткача становить загрозу свободі слова в Україні

Дата: 14 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Платформа Ради Європи для захисту журналістики та безпеки журналістів опублікувала інформацію про справу щодо ймовірного прослуховування у квартирі журналіста “Радіо Свобода” Михайла Ткача, зарахувавши її до категорії “подій, які мають “охолоджувальний ефект” для свободи медіа” в Україні.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Повідомлення платформа Ради Європи розмістила 14 серпня за поданням Європейської федерації журналістів – європейської регіональної організації Міжнародної федерації журналістів. Згідно з наявною інформацією, наразі український уряд не надав Раді Європи пояснень щодо цієї справи. 

“Останніми тижнями Ткач отримував попередження від своїх джерел, його поінформували про можливу вказівку організувати спостереження для пошуку компрометувальної інформації про нього. Поліція оглянула квартиру та виявила три отвори на спільному горищі, доступному з різних під’їздів, та отвір у кухонній стелі. Повідомляється, що поліція не доклала зусиль для виявлення слідів спроб встановити чи зняти прослуховування. Того ж дня Національна поліція порушила кримінальну справу за статтею “Порушення недоторканності приватного життя”, – йдеться на сайті платформи.

Нагадаємо, що поліція відкрила ще одне провадження щодо ймовірного прослуховування журналіста Ткача. Розслідувач нещодавно подав скаргу до прокуратури на бездіяльність слідчих поліції, які ведуть кримінальне провадження.

Відомо, що 8 серпня журналіст написав на своїй сторінці у фейсбуку пост про те, що знайшов у себе вдома ознаки прослуховування. Журналіст виявив у стелі отвір довжиною щонайменше 60 см, який просвердлили з горища і до якого є доступ з інших під’їздів. На місце події приїхали поліцейські, однак, як повідомили колеги Ткача, їх довелося буквально вмовляти подивитися шар підозрілого покриття, під яким був отвір. Також правоохоронці приїхали на виклик без спеціальних засобів. 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter