Портнов проти “Схем”: захищаючи свої права, журналісти дійшли до Верховного Суду

Дата: 15 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Захист журналістів програми “Схеми” подав скаргу до Касаційного цивільного суду Верховного Суду на рішення, яким водія знімальної групи визнали винним у розголошенні його персональних даних ексзаступником глави Адміністрації президента часів Януковича Андрієм Портновим.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”. 

Підпалена автівка знімальної групи “Схем”, номери якої разом з паспортом водія та домашньою адресою виклав у телеграмі в жовтні 2019 року Андрій Портнов. Фото: фейсбук-сторінка Михайла Ткача

У жовтні 2019 року Портнов виклав у власному телеграм-каналі персональні дані водія знімальної групи програми “Схеми”, яка досліджувала його діяльність. Політик оприлюднив повні паспортні дані, домашню адресу водія та номери авто, яке згодом спалили. У відповідь “Схеми” заявили про тиск та подали до Печерського суду два позови за порушення права на приватність.

Однак у вересні минулого року судді постановили, що водій “Схем” сам винний у розголошені своїх персональних даних. Додатково з нього постановили стягнути 52,5 тисячі гривень витрат на адвокатку Каріну Мікітян, яка представляла Портнова. Обурені таким рішенням журналісти подали апеляцію, однак і Київський апеляційний суд став на бік політика. 

Захист журналістів наполягає, що своїми рішеннями судді створили небезпечну практику, через яку поширювати тепер можна персональні дані будь-якої особи, хоча закон забороняє це.

“Право однієї особи не може переважати над правом іншої особи. Держава в цьому випадку – як суд – мала б втрутитися в цю ситуацію і захистити право, розглянувши всі докази. Суд у рішенні керувався виключно тими аргументами, які надавав представник Портнова, – чому він поширив персональні дані. Ми не ставили питання, чому він це зробив, – ми вимагали видалити персональні дані”, – зазначила Оксана Максименюк.

Андрій Портнов. Фото: Главком

Адвокатка сподівається, що касаційний суд уважно розгляне справу, перевірить усі аргументи сторін та правильно застосує норми закону про захист персональних даних. Журналісти вимагають повністю скасувати постанову Київського апеляційного суду і рішення Печерського районного суду за позовом до Портнова та ухвалити нове рішення, яким би зобов’язали політика видалити персональні дані водія та скасувати відшкодування витрат на юридичне обслуговування. 

Окремо в скарзі захист журналістів вказав на те, що компенсація в розмірі 52 тисячі гривень, яку вже виплатили Портнову і Гроші виплатили, щоб не допустити арешту майна в межах примусового виконання судового рішення., є по суті інструментом цензури.

Нагадаємо, що окрім тиску на журналістів Андрій Портнов відомий також погрозами правоохоронцям. У 2019 році він у телефонному листуванні писав колишньому очільнику управління спецрозслідувань ГПУ Сергієві Горбатюку, що “возитиме його в клітці й показуватиме, як мавпу”. Минулого року Портнов також радив “жити й озиратися” працівнику Офісу генпрокурора Олександрові Божку

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури, яку просили притягнути до відповідальності Портнова за таку поведінку, відмовилася це зробити. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter