Генпрокуратура РФ визнала “небажаними” організаціями Фундацію домів прав людини та її членів

Дата: 13 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Генеральна прокуратура РФ визнала “небажаною” на території Росії діяльність міжнародної організації з Норвегії Фундацію домів прав людини, а також громадських організацій, що входять у створену нею мережу. 

Про це пише російське інформагенство “Інтерфакс”. 

Фото: Human Rights House Foundation

Йдеться про такі громадські організації: The Barys Zvozskau Belarusian Human Rights House (Білоруський будинок прав людини імені Бориса Звозскова), Educational Human Rights House Chernihiv (Освітній будинок прав людини у Чернігові) та Human Rights House Crimea (Будинок прав людини – Крим), Human Rights House Tbilisi (Будинок прав людини – Тбілісі), а також Human Rights House Yerevan (Будинок прав людини – Єреван).

У Генпрокуратурі РФ вважають, що діяльність Фундації домів прав людини і її членів нібито “спрямована на порушення територіальної цілісності держави, дестабілізацію суспільно-політичної обстановки, дискредитацію внутрішньої та зовнішньої політики, що проводиться керівництвом країни, формування громадської думки про необхідність зміни влади неконституційним шляхом”.

Росіяни також закидають цим правозахисним організаціям, що з початку так званої “спеціальної військової операції” вони нібито “займаються дискредитацією зовнішньої політики Російської Федерації та збройних сил Росії”, а їхній порядок денний “націлений на політичну та економічну ізоляцію Росії на міжнародній арені”.

Фундація домів прав людини відреагувала на таке рішення РФ, заявивши, що російський уряд зробив ці дії, щоб ізолювати російських правозахисників та організації від міжнародної спільноти та перешкодити потоку інформації з Росії. Цей крок влади демонструє все більш небезпечну ситуацію для російського незалежного громадянського суспільства та правозахисників.

“Ми вважаємо, що стійкі зміни в галузі прав людини можуть бути досягнуті, якщо сильне та незалежне громадянське суспільство буде обʼєднане солідарністю та здатне вільно робити свій внесок разом з іншими зацікавленими сторонами у просування та захист прав людини вдома та за кордоном.

Наша організація, як і раніше, прагне до просування та захисту основних прав, які лежать в основі незалежного громадянського суспільства і дозволяють притягати до відповідальності установи та окремих осіб”, – наголошує Фундація. 

Раніше ZMINA писала, що у червні російська влада назвала “небажаною організацією” відому юридичну та правозахисну групу “Агора”. Діяльність групи зосереджена на висвітленні та поширенні фактів порушень прав і свобод громадян Росії, наданні правової допомоги опозиціонерам з антиросійською позицією, зокрема прибічникам так званих “екстремістських організацій”.

Нагадаємо, що в травні минулого року генеральна прокуратура РФ визнала “небажаною організацією” Кримську правозахисну групу. 

Кримська правозахисна група почала свою роботу у 2015 році. Правозахисники збирають та аналізують інформацію з окупованого півострова, співпрацюють з органами влади, а також іншими міжнародними та українськими організаціями, щоб підтримувати присутність теми прав людини в Криму в інформаційному просторі.

Аналітики організації періодично випускають звіти, зокрема про сфабриковані судові процеси, незаконний призов до армії РФ та інтернет-блокування на півострові. 

А в березні 2023-го генпрокуратура Російської Федерації внесла правозахисну організацію “Крим SOS” до реєстру “небажаних організацій”.

Російська генпрокуратура звинуватила кримську правозахисну організацію в тому, що вона нібито бере участь в інформаційній кампанії, “спрямованій на дискредитацію збройних сил Російської Федерації”. Цілі організації, на думку відомства, спрямовані на порушення територіальної цілісності Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter