Російська генпрокуратура визнала небажаною правозахисну організацію “Крим SOS”

Дата: 27 Березня 2023
A+ A- Підписатися
Генпрокуратура Російської Федерації внесла правозахисну організацію “Крим SOS” до реєстру “небажаних організацій”.
 
Про це повідомляється в телеграм-каналі відомства.
 

Генеральна прокуратура Росії визнала небажаною українську правозахисну організацію “Крим SOS”. 

Російська генпрокуратура звинуватила кримську правозахисну організацію в тому, що вона нібито бере участь в інформаційній кампанії, “спрямованій на дискредитацію Збройних Сил Російської Федерації”. Цілі організації, на думку відомства, спрямовані на порушення територіальної цілісності Росії.

Крім того, генпрокуратура зазначила, що партнерами “Крим SOS” є визнані раніше небажаними Національний фонд на підтримку демократії та Міжнародне партнерство з прав людини.

Співзасновниця правозахисної організації та представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева привітала співробітників “Крим SOS” із “визнанням” генпрокуратури РФ. 

Таміла Ташева

“Дійсно, мета “Крим SOS” завжди була не просто про захист прав людини, а про деокупацію Криму та роботу з наслідками війни. Що ж, таке “офіційне визнання” ефективності діяльності мотивує працювати далі. Вітаю своїх колег з таким “визнанням”, разом з якими ми заснували “Крим SOS”, та всіх, хто зараз працює в ініціативі й продовжує її діяльність, спрямовану на деокупацію та реінтеграцію нашого Криму та, можливо, трішки на руйнування Росії”, – написала на своїй фейсбук-сторінці Таміла Ташева. 

Водночас голова правління Крим SOS Олексій Тільненко прокоментував, що статус “небажаної” організації жодним чином не впливає на діяльність Крим SOS в Україні та інших цивілізованих країнах світу. Утім правозахисна організація закликала своїх читачів та друзів, які залишаються на тимчасово окупованих територіях, звернути на це увагу, щоби не стати новими жертвами репресій та порушень прав людини з боку Росії.

Як відомо, “Крим SOS” створили в лютому 2014 року. Кримські правозахисники висвітлюють незаконність тимчасової окупації Росією Кримського півострова та репресивну політику країни-агресора стосовно кримчан, підтримують зв’язки півострова з материковою Україною і консолідують українське суспільство через захист прав, свобод та інтересів внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та інших людей, які постраждали внаслідок збройного конфлікту на Сході України та в Криму.

Нагадаємо, у травні 2015 року розшукуваний Міжнародним кримінальним судом за воєнний злочин президент Володимир Путін підписав закон про небажані організації, згідно з яким їм забороняється працювати на території Росії. Небажаною може бути визнана будь-яка неурядова організація, яка, на думку генерального прокурора або його заступника, становить “загрозу безпеці держави та основам конституційного ладу”. Російська влада вже зарахувала до таких організацій десятки закордонних НКО та НУО.

Визнання організації в Росії небажаною також означає, що особи, які співпрацюють з нею, можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності. За статтею про співробітництво з небажаною організацією кілька громадян Росії засуджено до реальних термінів ув’язнення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter