Росія визнала “небажаною організацією” міжнародну правозахисну групу “Агора”

Дата: 19 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Російська влада назвала “небажаною організацією” відому юридичну та правозахисну групу “Агора”. Діяльність групи зосереджена на висвітленні та поширенні фактів порушень прав і свобод громадян Росії, наданні правової допомоги опозиціонерам з антиросійською позицією, зокрема прибічникам так званих “екстремістських організацій”.

Про це повідомляє російське інформаційне агенство РИА Новости.

Фото: Роскомсвобода

“Агора” – це асоціація юристів, яка з моменту свого заснування у 2005 році надає юридичну допомогу журналістам та активістам опозиції, чиї права порушили. 

Визнання “Агори “небажаною організацією” робить усю її діяльність незаконною та вимагає негайного закриття.

Як відомо, будь-яка належність до “небажаних” груп, починаючи від роботи на них і закінчуючи пожертвуванням та розміщенням публікацій у мережі, є в Росії кримінальним злочином.

Генпрокуратура РФ визнала правозахисну групу “загрозою конституційному устрою та безпеці Росії”. 

“Агора”, що базується в Казані, є 89-ю організацією, яка отримала статус “небажаної”.

У 2014 році групу вже називали “іноземним агентом” через заяви про те, що вона отримувала іноземне фінансування і була політично активною.

Засновник “Агори” Павло Чиков, якого в березні 2023 року затаврували як “іноземного агента”, переїхав з Росії до Європи після вторгнення до України в лютому 2022 року.

Нагадаємо, що в травні минулого року генеральна прокуратура РФ визнала “небажаною організацією” Кримську правозахисну групу. 

Кримська правозахисна група почала свою роботу у 2015 році. Правозахисники збирають та аналізують інформацію з окупованого півострова, співпрацюють з органами влади, а також іншими міжнародними та українськими організаціями, щоб підтримувати присутність теми прав людини в Криму в інформаційному просторі.

Аналітики організації періодично випускають звіти, зокрема про сфабриковані судові процеси, незаконний призов до армії РФ та інтернет-блокування на півострові. 

А в березні 2023-го генпрокуратура Російської Федерації внесла правозахисну організацію “Крим SOS” до реєстру “небажаних організацій”.

Російська генпрокуратура звинуватила кримську правозахисну організацію в тому, що вона нібито бере участь в інформаційній кампанії, “спрямованій на дискредитацію Збройних сил Російської Федерації”. Цілі організації, на думку відомства, спрямовані на порушення територіальної цілісності Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter