Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про ядерну безпеку в Україні

Дата: 12 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй схвалила резолюцію щодо безпеки та захищеності ядерних об’єктів України, включно з окупованою російськими військовими Запорізькою АЕС. 

Про це розповів постійний представник України в ООН Сергій Кислиця

Ілюстраційне зображення. Фото: Britannica

Резолюцію підтримали 99 країн, а проти виступили дев’ять. Кислиця наголосив, що важливо назвати країни, які “грають з ядерною безпекою і підтримують сьогодні Росію в її ядерному божевіллі”.

“Білорусь, Бурунді, Куба, Еритрея, КНДР, Малі, Нікарагуа, Сирія”, – назвав їх дипломат. 

Кислиця назвав голосування продовженням дискусій і рішень, ухвалених на першому Саміті миру, де пункт перший Формули миру “Радіаційна та ядерна безпека” був одним з ключових питань.

Резолюція вимагає, щоб Російська Федерація терміново вивела свій військовий та інший неуповноважений персонал із Запорізької атомної електростанції й негайно повернула станцію під повний контроль суверенних і компетентних органів влади України для гарантування її безпеки та захищеності. 

Повний текст резолюції можна переглянути за посиланням

Нагадаємо, що за час, поки триває велике російське вторгнення, росіяни встигли: 

Також російські спецслужби продовжують збирати дані про охорону українських АЕС, але попри це світ не вводить санкцій щодо “Росатому” – холдингу, що офіційно мав би опікуватися цивільними атомними компаніями в РФ, натомість допомагає російській армії.

ZMINA детально пояснювала, чому російський ядерний шантаж лишається без відповіді світу.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter