Дітям, які ховаються в харківському метро від російських обстрілів, провели урок з мінно-вибухової безпеки

Дата: 30 Березня 2022
A+ A- Підписатися

У Харкові на одній зі станцій метро, де від російських обстрілів ховаються містяни, для дітей, підлітків та їхніх батьків провели заняття з мінно-вибухової й хімічної безпеки.

Про це повідомили в ДСНС.

Фото: Фонд “Професійний розвиток Харкова”

Навчання проводили фахівці Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування. Окрім правил поводження з вибухонебезпечними предметами їм також розповіли про основи надання першої домедичної допомоги. 

Учні пробували накладати пов’язки під час різних ушкоджень, робити непрямий масаж серця та штучне дихання, вчилися зупиняти кровотечу, транспортувати потерпілих та розрізняти ознаки різних мін і користуватися протигазами.

Фото: Фонд “Професійний розвиток Харкова”
Фото: Фонд “Професійний розвиток Харкова”

За підрахунками експертів, понад 82 тисячі квадратних кілометрів території України потребує розмінування. Нещодавно в Асоціації саперів України показали одну зі знахідок, залишену росіянами на території Харківщини – протипіхотну осколкову міну ПОМ-3 “Медальйон” і сейсмічний датчик цілі, який реагує на амплітуду кроків. 

Зовні міна є металевим циліндром діаметром близько 6–7 см та заввишки близько 20 см, і такі габарити дозволяють встановлювати її дистанційно за допомогою спеціальних систем – як наземних, так і авіаційних.

Фото: Асоціація саперів України
Фото: Асоціація саперів України

Нині чимало українців повертаються з евакуації до рідних міст, звільнених від окупантів, а тому їх закликають бути обережними, адже загарбники мінували житлові будинки та околиці. В Управлінні державної охорони радять, якщо ви знайшли підозрілий предмет: 

  • в жодному разі не чіпати його;
  • негайно повідомити про знахідку підрозділам ДСНС (101) або поліції (102);
  • попередити перехожих про можливу небезпеку;
  • відійти якомога далі від підозрілого предмета;
  • дочекатися приїзду спеціалістів та вказати місце розташування цього предмета.

Лише за минулу добу підрозділи ДСНС по всій Україні знешкодили 654 вибухонебезпечні предмети, зокрема чотири авіабомби та 20 кілограмів вибухової речовини.  

Ще до початку повномасштабного російського вторгнення в Україні міни та нерозірвані снаряди, за даними ООН, становили загрозу життю щонайменше двох мільйонів людей на сході країни. Лише від серпня 2020-го до січня 20201-го там внаслідок підриву на мінах загинули вісім цивільних.

Наприкінці листопада 2020 року тодішній міністр з питань тимчасово окупованих територій Олексій Резніков говорив, що розмінування окупованого Донбасу займе не менш ніж чверть століття. Після завершення бойових дій, за оцінками міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, для розмінування територій Україні знадобиться декілька років. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter