Іподиякону Херсонської єпархії УПЦ МП повідомили про підозру у колабораціонізмі

Дата: 09 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Іподиякону Херсонської громади УПЦ МП заочно повідомили про підозри у колабораційній діяльності, запереченні збройної агресії РФ, а також посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України. 

Про це розповіли у СБУ. 

Скриншот російського пропагандистського ролика. Фото: kavun.city

Імені підозрюваного слідчі не приховують – це Назар Шкіль

У 2022 році, коли російські військові окупували Херсон, він підтримав загарбників та невдовзі став керівником місцевої окупаційної організації, що діяла під виглядом “громадського об’єднання молоді”. Російські пропагандисти підписували Шкіля як представника об’єднання “Молода Русь”. 

“Перебуваючи на “посаді”, фігурант зібрав “однодумців” для розфарбування стели на в’їзді в окупований Херсон у кольори російського прапора. Про це колаборант “прозвітував” у ході прямих трансляцій в ефірах центральних телеканалів країни-агресора. Крім того, клірик агітував вірян підтримати псевдореферендум щодо «приєднання» регіону до складу Росії”, – закидають підозрюваному слідчі. 

Шкіль разом з батьком Геннадієм, який був настоятелем храму УПЦ (МП) у Голій Пристані, втік до російського міста Ставрополь, коли ЗСУ звільнили Херсон. 

Дії Шкіля-старшого слідчі мають кваліфікувати невдовзі. Вони кажуть, що він так само причетний до інформаційно-підривної діяльності на користь РФ.

Геннадій Шкіль бере участь у флешмобі священнослужителі Української православної церкви Московського патріархату та вірян церкви. Фото: “Миротворець”

Нагадаємо, що після початку повномасштабного вторгнення Росії та виправдання нападу на Україну з боку РПЦ дві третини українців заявили, що держава тією чи іншою мірою має втручатися в діяльність пов’язаної з нею УПЦ МП. Понад половину взагалі виступають за повну заборону цієї церкви.

Чимало представників УПЦ МП отримали підозри в розпалюванні ворожнечі, а щодо деяких є дані про допомогу російським військовим під час окупації, наприклад, на Київщині. 

Якщо хочете дізнатись більше про історію колабораціонізму у Європі, а також про те, як удосконалити українське законодавство про колабораціонізм, дивіться ролики на ютуб-каналі ZMINA.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter