Посла РФ у Варшаві протестувальники зустріли вигуками “терористи”, а на кладовищі розсипали кістки

Дата: 09 Травня 2024
A+ A- Підписатися

9 травня, у четвер, у Варшаві біля Меморіалу радянським солдатам проросійські активісти організували мітинг, на який зібралися понад півсотні людей. Вони тримали у руках прапори РФ, скандували антиукраїнські гасла і кричали “Слава Путіну”. Також співали російських пісень та мали на собі георгіївські стрічки. Згодом до Меморіалу приїхав посол Росії в Польщі Сергій Андрєєв.

Поряд з проросійським мітингом свою акцію протесту влаштували українські активістки. Близько тридцяти жінок, одягнених у біле вбрання заляпане червоною фарбою, вигукували “терористи” і “фашисти”.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Коли приїхав Андрєєв, кілька десятків чоловіків у жилетках з назвою однієї з проросійських партій оточили дипломата і провели до пам’ятника радянським військовим, де він поклав вінок квітів.

Журналісти запитали у нього, коли Росія закінчить війну, Андрєєв відповів: “Тоді, коли будуть досягнуті цілі військової операції – денацифікація і демілітаризація України”. На вигуки, що і на його руках кров убитих цивільних у Бучі, Ірпені – дипломат РФ відповів, що все це інсценування.

Українські протестувальниці – це жінки, рідні та друзі яких зараз воюють в Україні проти окупантів.

“Ми мусимо хоч щось зробити, поки ми є за кордоном, щоб голос наш не був забутий в Європі, в цивілізованому світі. Ми вже третій рік поспіль наголошуємо, що наявність представників країни-терориста в цивілізованому світі, зокрема в Польщі – це профанація. Ми не розуміємо, чому вони досі тут є”, – сказала  співорганізаторка акції протесту Емма Загинайко.

Також до Меморіалу радянським солдатам прийшло з десяток поляків з українськими прапорами. Вони кажуть, що прийшли підтримати Україну і що їх дуже турбує російська пропаганда в Польщі.

“Російська пропаганда намовляє поляків, щоб вони перестали підтримувати Україну, кажучи, що це не наша війна. Для нас це обурливо, ми проти такого і ходимо постійно на проукраїнські мітинги. Російського посла вже давно треба було вигнати з Польщі, ми повинні припинити з ними всі дипломатичні контакти”, – зазначила жителька Варшави Івонна.

В одного з учасників мітингу на підтримку України проросійські активісти забрали синьо-жовтий прапор.

Нагадаємо, що у 2022 році українські активістки, протестуючи проти війни в Україні, 9 травня у Варшаві завадили послу РФ у Польщі Сергію Андрєєву покласти вінок на цвинтарі радянських воїнів: його облили штучною кров’ю.

Сергій Андрєєв. Джерело: East News

Згодом одна з ініціаторок антиросійської акції протесту у Варшаві, Ірина Земляна, змушена була під охороною виїхати зі столиці Польщі через численні погрози.

За декілька днів після того слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу про “напад” на російського посла в Польщі. 

Сама Земляна неодноразово заявляла публічно, що не обливала посла буряковим соком, а натомість облила себе перед ним. Це також видно на багатьох фото та відео інциденту, які доступні в мережі. Про це свідчать також рішення польського суду. 

“Росія пресує мене, тому що я єдина ідентифікована людина, яка там була”, – сказала вона у коментарі Інституту масової інформації. 

У вересні 2022 року Земляна заявила, що у РФ подали запит до Інтерполу про її розшук.

У червні 2023 року стало відомо, що польська прокуратура закрила справу про облиття фарбою російського посла, визнавши Ірину невинуватою. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter