Активістка, яка облила штучною кров’ю посла РФ, виїхала з Варшави через погрози вбивством

Дата: 16 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Українська активістка, одна з ініціаторок антиросійської акції протесту 9 травня у Варшаві Ірина Земляна змушена була під охороною виїхати зі столиці Польщі через численні погрози.

Про це вона написала на своїй сторінці у фейсбуку.

Антиросійська акція у Варшаві, 9 травня. Джерело: фейсбук-сторінка Ірини Земляної

“Росіяни виявилися дуже нєжними й готові вбивати за те, що їх посол трохи заляпався польським борщем, бо близько біля мене стояв. Мені надходять тисячі повідомлень з погрозами. Такої масованої атаки я не бачила ніколи у своєму житті”, – написала вона.

Земляна уточнила, що в перші години після акції всі її дані, включно з номером паспорта, адресою проживання в Україні, номером телефону, імейлом, акаунтами соцмереж, виклали в російські телеграм-канали із закликом знищити активістку.

Також її персональні дані додали до російської бази “військових злочинців”, де є перелік українських військових.

Активістці надходять повідомлення з погрозами вбити її, покалічити, зґвалтувати, також їй надсилають образливі коментарі тощо.

“На мій телефон раз на три хвилини телефонує невідомий номер, на імейл надходить лист кожну хвилину, вся пошта завалена вщент, телефоном неможливо користуватися. В інстаграмі за пару годин підписалося 25 тис. ботів”, – уточнила вона.

Адвокат активістки передав відомості про всі погрози до польської поліції, там зауважили, що “ситуація серйозна”. Дівчина була змушена під охороною покинути Варшаву, адже перебувати там небезпечно.

Нагадаємо, що українські активістки у Варшаві 9 травня завадили послу РФ у Польщі Сергію Андрєєву покласти вінок на цвинтарі радянських воїнів: його облили штучною кров’ю.

Польська поліція взяла дані та контакти в українців і поляків – учасників антиросійської акції.

Напередодні 9 травня посольство Росії в Польщі оголосило, що було “змушене обмежити” формат заходів до “дня перемоги” через погрози в соцмережах. Андрєєв усе ж таки вирішив потрапити на цвинтар радянських воїнів у Варшаві, щоб покласти квіти.

Коли посол прибув до цвинтаря, його оточили проукраїнські активісти. Після того як російського дипломата облили червоною фарбою, він перед тим, як утекти, висловив підтримку Володимиру Путіну, наголосивши, що “пишається своїм президентом”.

Згодом стало відомо, що після акції Земляна почала отримувати сотні погроз фізичною розправою від проросійськи налаштованих осіб.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter