Журналістка Ірина Земляна заявила, що Росія розшукує її після інциденту з їхнім послом у Варшаві

Дата: 23 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Українська активістка та журналістка Ірина Земляна заявила, що у РФ подали запит до Інтерполу про її розшук. А також вона досі отримує погрози та переховується після того, як 9 травня російського посла Сергія Андрєєва облили штучною кров’ю на акції протесту у Варшаві. 

Про це вона написала на своїй фейсбук-сторінці.

Фото: “Сьогодні”

За словами активістки, після інциденту в Росії відкрили проти неї кримінальне провадження через нібито її напад на посла 9 травня, коли вона облила себе буряковим соком перед ним. 

“Слідчий комітет РФ відкрив на мене кримінальну справу та подав до Інтерполу прохання мене знайти. Кадиров (прости Господи) записав відео, де говорить, що він помститься за посла і просто так це не залишить. Тому, вірогідно, мене шукають. Як би ми до нього не ставилися, але відморожений придурок здатний на багато. Ну і Путін (як же без нього) в одному з коментарів сказав, що це за ЄС такий, де навіть квіти до памʼятника загиблим солдатам не дають нормально покласти”, – написала Земляна.

Вона також повідомила, що Польща теж почала розслідування нападу на російського посла.

“Так вийшло, що я єдина ідентифікована людина, яка там була. До слова, після того, як я почала отримувати десятки тисяч погроз, то одразу звернулася до поліції Варшави. Мені сказали, що ситуація дуже серйозна для моєї безпеки, будуть відкривати справу й розслідувати погрози мені та надали охорону. Тому новина про відкриття справи розслідування “нападу” на посла, м’яко кажучи, здивувала”, – написала журналістка. 

Ірина Земляна наголосила, що не обливала посла і не є винною в тому, що сталося. За її словами, вона розливала буряковий сік на себе (підтвердженням цьому є багато відео і фото), а посол стояв надто близько.

“Хочу наголосити, що разом з іншими українцями та поляками реалізовувала свої права на свободу вираження поглядів та на свободу зібрань, які гарантовані мені статтями 10 та 11 Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод. Ми мусили показати, що там, де зʼявляються росіяни, там кров, гинуть українці. Форма вираження цього протесту була викликана жахливими злочинами, які вчиняють росіяни в Україні.

Чому посол зміг наблизитися до мене аж так близько? Очевидно, що це питання до польської поліції, а не до протестувальників, які реалізовують своє законне право”, – зазначила Земляна. 

Вона впевнена, що Польща зробить належне розслідування і не мінятиме місцями жертву й агресора.

Водночас жінка продовжує переховуватись, оскільки навіть зараз отримує десятки тисяч погроз у всіх соціальних мережах, месенджерах, електронною поштою та телефоном. 

“Я перестала спати, у мене пропало відчуття голоду, і чимало тривожних та дуже неприємних речей відбуваються з моїм емоційним станом. Тому пішла до психіатра і дуже всім раджу, хто стикається з емоційними гойдалками та іншими травматичними проявами… Дуже сумую за можливістю спілкуватися з людьми, бачитися з друзями та всіма звичними соціальними речами”, – написала вона.

Також вона додала, що не шкодує через те, що відбулося, і вчинила б так само.

Нагадаємо, що українські активістки у Варшаві 9 травня завадили послу РФ у Польщі Сергію Андрєєву покласти вінок на цвинтарі радянських воїнів: його облили “штучною кров’ю”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter