Депутатів закликали прийти на роботу і проголосувати закон про воєнних злочинців цього тижня

Дата: 04 Червня 2019
A+ A- Підписатися

Під стінами Верховної Ради жертви полону і правозахисники провели акцію, на якій продемонстрували умови проживання українських полонених у підвалах бойовиків на Донбасі.

Матрац, кайдани, скотч, пляшки з брудною водою – цією інсталяцією активісти вчергове нагадали депутатам про жахи полону на Донбасі і безкарність винних у катуваннях українців, передає кореспондент Центру прав людини ZMINA.

Жертви полону наголошують, що підвали окупованого Донбасу були часто непридатні навіть для короткочасного утримання людей. Заручників утримували в них роками. До цього додавалося постійне приниження, регулярне побиття та страшні катування. Це є нічим іншим, як злочинами проти людяності, відповідальності за які досі немає в українському законодавстві.

За словами правозахисників, вирішити цю проблему покликаний закон про воєнних злочинців №9438, який вносить зміни до Кримінального кодексу та встановлює відповідальність за злочини проти людяності, полегшує застосування воєнних злочинів для національного слідства та суду.

“Закон №9438 планують винести на розгляд на цьому тижні. Цей парламент має величезний борг перед людьми, які вижили у підвалах. Час його віддавати”, – каже правозахисниця Олександра Романцова.

Підтримати активістів прийшла народна депутатка Ірина Суслова.

“Андрій Парубій уже вдруге виносить цей законопроєкт на порядок денний. Він має стати першим у порядку денному в цей четвер. Прохання до депутатів – просто бути присутніми в залі засідання. Якщо вони будуть на робочому місці, я впевнена – голоси будуть знайдені”, – закликала колег депутатка.

Жертви полону та їхні родичі, зокрема вдова Героя України Володимира Рибака пані Олена, розповіли про тих, хто пережив приниження і тортури і повернувся на свободу, і тих, хто катувань не пережив.

“Мій чоловік загинув у тих підвалах, і я не бажаю нікому такої смерті. Зараз хочуть якось по-новому домовлятись із Росією, починати все з чистого аркуша. Але краще нехай влада поспілкується з тими, хто з 2014 року сидить у донецьких підвалах”, сказала Олена Рибак.

▪️ Законопроєкт №9438 було зареєстровано в парламенті 20 грудня 2018 року. Його метою є криміналізація так званих основних злочинів з міжнародного права (геноцид, агресія, злочини проти людяності і військові злочини) та вдосконалення правового режиму кримінальної відповідальності за тортури в максимальній відповідності до вимог сучасного міжнародного права.

▪️ 5 березня 2019 року Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував парламенту ухвалити цей законопроєкт за основу.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter