ДБР відкрило два кримінальних провадження щодо голови правління Центру протидії корупції Віталія Шабуніна

Дата: 11 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін заявив, що Державне бюро розслідувань зареєструвало проти нього два кримінальних провадження: про ухилення від військової служби та підроблення офіційного документа від НАЗК. 

Про це повідомив голова правління ЦПК Віталій Шабунін на своїй сторінці у фейсбуку.

Голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін. Фото із соцмереж

“Татарівське ДБР реєструє проти мене кримінальне провадження за “ухилення від військової служби”. Притому що я добровільно мобілізувався в ЗСУ в перші дні війни. Те ж Татарівське ДБР реєструє ще одне провадження за “підробку мною документів від НАЗК”. Притому що в НАЗК електронний документообіг, тому це неможливо зробити”, – написав Шабунін.

Активіст також опублікував фото військового квитка, де вказано, що він склав військову присягу 25 лютого 2022 року.

 

Фото: фейсбук Віталія Шабуніна

За даними видання NV, інформацію про відкриття проваджень спершу оприлюднив на своїй сторінці блогер Володимир Бойко. Він стверджує, що Державне бюро розслідувань зареєструвало два кримінальних провадження ще в грудні 2023 року. Обидві справи відкрили за скаргою голови ГО “Громадська рада доброчесності” Ростислава Кравця, який попросив перевірити інформацію про те, що Шабунін нібито був зарахований до особового складу військової частини, але військову службу не проходив, а також підробив документи, на підставі яких перебував у відрядженні.

Громадська організація “Голка” нагадує, що Ростислав Кравець – адвокат, який підтримував у судах “суддів Майдану”, фігурував на “плівках Вовка” та подавав позови, в яких був зацікавлений Павло Вовк – голова ліквідованого ОАСКу, що ухвалював антиукраїнські рішення. У 2020 році Кравець також подавав заяву, щоб Центр протидії корупції визнали “екстремістською організацією”.

За даними “Голки”, нині у своєму телеграм-каналі “Ростислав Кравець” адвокат систематично поширює дописи, що дискредитують судову реформу та провідні українські громадські організації, які допомагають її провести. 

“Медійні та силові атаки на тих, кого ОП вважає своїми ворогами, будуть продовжуватися. Це очевидно хоча б з того, що до цих пір не вручено підозри навіть виконавцям нападу на житло Ніколова і незаконного переслідування команди Бігуса. Допоки підозри не вручено хоча б виконавцям, замовниками ми вважаємо ОП”, – додав активіст. 

Нагадаємо, голова правління громадської організації “Центр протидії корупції” Віталій Шабунін заявив про те, що телеграм-канал “Джокер” продовжує хвилю дискредитації представників антикорупційного сектору, зокрема активістів та журналістів.

Раніше команда журналістів-розслідувачів “Бігус.інфо” заявила, що за ними стежили близько року.

Детальніше про тиск на журналістів, який посилився в Україні останнім часом, читайте в матеріалі ZMINA: Атаки на Bihus.info та інших журналістів: чому згадують Януковича і як не зганьбитися владі сьогодні.

Крім того, у січні цього року редактор видання “Наші гроші” Юрій Ніколов заявив, що невідомі намагалися потрапити до його квартири, після чого обклеїли двері листівками з написами “провокатор” та “йди воювати”.

Згодом поліція встановила особи п’ятьох чоловіків, які прийшли додому до журналіста-розслідувача, намагалися ввірватися до його квартири в Києві та обклеїли двері помешкання листівками. За кілька днів Ніколов розповів, що поліція відпустила їх без оголошення підозр.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter