Посадовці з Івано-Франківщини хочуть вилучити з бібліотек книжку “Принцеса + принцеса”

Дата: 06 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Івано-Франківська облдержадміністрація вирішила вилучити з бібліотек області всі примірники книжки новозеландської письменниці Кейті О’Нілл “Принцеса + принцеса: довго і щасливо”. Причиною для ухвалення такого рішення стало звернення християнських активістів, які вважають, що видання руйнує інститут “традиційної сім’ї”.

Про це повідомляє Zaxid.net.

Видавництво “Рідна мова” випустило книгу коміксів авторства новозеландської письменниці Кейті О’Нілл “Принцеса + принцеса: довго і щасливо” ще влітку 2019 року. Головними героїнями книжки стали дві принцеси, які об’єднали свої зусилля і знання, щоб подолати антагоністку – злу чарівницю. На початку принцесу Сейді рятує з вежі принцеса Аміра, тому що жоден принц досі не спромігся цього зробити. В коміксі є й принц, однак він не схильний до геройства, а тому його також доводиться рятувати двом принцесам.

Вихід книжки спричинив дискусії в соцмережах та медіа, а мережа гіпермаркетів “Ашан” навіть була змушена відізвати її з продажу та повернути видавництву після скарги одного з батьків. Однак коли з’явилась інформація про те, що “Принцеса + принцеса” закупили для бібліотек, кампанію спротиву виданню в регіонах почали так звані прихильники “традиційних цінностей”.

Формальним приводом для порушення питання про вилучення слугують звернення або від окремих депутатів, як це було в Одесі та Луцьку, або ж від індивідуальних “активістів”. Вилучити книжку з бібліотек Івано-Франківщини просили представники християнських спільнот та заступник голови обласного об’єднання “Просвіта” Михайло Січко. Книжка, на їхню думку, підриває інститут сім’ї.

“Нам надійшов лист щодо книги “Принцеса + принцеса”. Ми вже знаємо, скільки примірників є в наших бібліотеках. Ми справді їх розповсюдили по всіх бібліотеках, не багато – по одній, по дві в кожній [бібліотеці]. Зараз ми вилучаємо ці книги. Ми відреагували на лист”, розповіла начальниця управління культури Івано-Франківської ОДА Мирослава Корнелюк.

Івано-Франківська облдержадміністрація. Фото: з відкритих джерел

Раніше Міністерство культури та інформаційної політики відповідало на прохання вилучити комікс відмовою. У відомстві пояснювали, що книжка потрапила до бібліотек за результатом голосування експертної ради, до складу якої входили пів сотні осіб, зокрема керівники бібліотек та освітяни. “Принцеса + принцеса: довго і щасливо” отримала голоси 19 з 26 обласних бібліотек, а тому її придбали в кількості 1240 примірників на загальну суму 124 тисячі гривень. 

Нагадаємо, що декілька років тому Україною пройшла хвиля ухвалень гомофобних петицій “на захист традиційної сім’ї”. У її межах місцеві ради розглядали та ухвалювали шаблонні звернення до центральної влади, щоб та обмежила права та ігнорувала інтереси ЛГБТ-громадян. Окрім звернень деякі міста також забороняли проводити на своїй території “ЛГБТ-марші”. Інколи ці ініціативи знаходили підтримку серед місцевої влади, однак деякі з них ветували очільники міст, а інші – скасовували як неконституційні в судах.

За даними ООН, найбільше протидіють рівності в Україні церква та праворадикали, а так званих поборників традиційних цінностей у нашій країні фінансують, зокрема, американські релігійні консерватори.

Фотографія обкладинки: barabooka.com.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter