Мінкульт не вилучатиме книгу “Принцеса + принцеса” з бібліотек, як просили “прихильники традиційних цінностей”

Дата: 08 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Міністерство культури та інформаційної політики України не вилучатиме зі шкільних бібліотек книгу коміксів авторства новозеландської письменниці Кейті О’Нілл “Принцеса + принцеса. Довго і щасливо” на прохання так званих прихильників традиційних  цінностей, які вбачають в ній “пропаганду одностатевих зв’язків”. 

Про це повідомляє видання “Конкурент”.

Будівля Луцької міськради. Фото: ЛМР

Вилучити книгу просили, зокрема, депутати Луцької міської ради, які звернулись до очільника уряду Дениса Шмигаля щодо невідкладного вилучення усіх примірників видання через нібито “нав’язування дітям чужих традиційному українському розумінню понять сім’ї та думки про “природність” одностатевих партнерств”.

Комікс ще влітку 2019 року випустило видавництво “Рідна мова”, однак вихід книжки спричинив дискусії в соцмережах та медіа, зокрема, за скаргою одного з батьків мережа гіпермаркетів “Ашан” відізвала її з продажу та повернула видавництву.

Вже цього року хвиля негативних коментарів у бік видавців здійнялася після того, як з’явилась інформація про закупівлю партії коміксів про пригоди двох принцес для українських бібліотек. 

“З метою недопущення нав’язування дітям чужих традиційному українському розумінню понять сім’ї, думки про “природність” одностатевих партнерств, формування у дітей думки, що таке партнерство є одним із різновидів сім’ї, звертаємось з вимогою невідкладно вилучити усі примірники книги”,йшлось у зверненні депутатів.

У відповіді депутатам Мінкульт наголосив, що Український інститут книги не має повноважень вилучати закуплені та вже передані книги з публічних бібліотек.

У відомстві також зауважили, що інститут виконує програму придбання книжкової продукції для поповнення фондів бібліотек. У 2019 році, коли вийшов комікс, збирали пропозиції щодо закупівлі, а усі варіанти подавалися на розгляд експертної ради, до складу якої входили 50 осіб. Серед них, як переконують у Мінкульті, були книжкові оглядачі, журналісти, керівники бібліотек, освітяни тощо. За книгу “Принцеса+принцеса: довго і щасливо” проголосували 19 із 26 обласних бібліотек. Книгу придбали у кількості 1240 примірників на загальну суму 124 тисячі гривень (з урахуванням вартості доставки).

Нагадаємо, що наприкінці минулого року видавництво “Абабагаламага” випустило книжку для підлітків з розділом, у якому автори виклали гомофобні твердження, зокрема про зв’язок природи гомосексуальності з вихованням та інформаційним впливом. Видання обурило користувачів мережі, однак експертка, з якою поспілкувалася ZMINA, розповіла, у чому може бути позитивний ефект від появи такої книжки.

Відомо, що більшість українських батьків та вчителів хочуть, щоб у школі дітям викладали секс-просвіту. 38% з них хотіли б, щоб в освітніх закладах розповідали й про сексуальну орієнтацію. Водночас і батьки, і вчителі, як показують дослідження, досі послуговуються стереотипами в житті, адже майже однакова їхня кількість вважає, що, наприклад,  дівчата, які носять макіяж та короткий одяг, цим спонукають хлопців до активних залицянь або ж що гомосексуальність можна вилікувати.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter