Через карантин засуджений в Італії нацгвардієць Марків не може отримувати медичну допомогу – Денісова

Дата: 14 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Через запровадження карантинних обмежень в Італії засуджений до 24 років ув’язнення нацгвардієць Віталій Марків не може отримувати необхідну медичну допомогу. 

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. 

☝️❗️До річниці, коли італійський суд виніс ганебний вирок українському військовослужбовцю та захиснику Віталію Марківу,…

Опубліковано Людмилою Денісовою Понеділок, 13 липня 2020 р.

Через те що Марків не може отримувати медичну допомогу, Денісова звернулася до посла Італійської Республіки в Україні Давіде ла Чечіліа, президента Асамблеї омбудсманів регіонів та автономних провінцій доктора Андреа Нобілі та Комісара з прав людини Ради Європи з проханням забезпечити права і свободи українця під час перебування в ув’язненні.

Денісова розповіла, що 13 липня до річниці, коли італійський суд ухвалив вирок військовослужбовцю, на площі перед італійським парламентом у Римі відбулася маніфестація на його підтримку.

“Солідарна з організаторами та учасниками акції – Віталій повинен бути на волі!” – написала Омбудсман.

Уповноважена також висловила сподівання, що під час розгляду апеляції Марківа суд врахує відомості, які отримали українські правоохоронці під час слідчого експерименту в Слов’янську. 

Нагадаємо, що Віталія Марківа арештували у 2017 році за підозрою в причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі 2014 року біля Слов’янська на Донеччині. Там він працював у групі фоторепортерів із напарником-перекладачем, російським правозахисником Андрієм Мироновим.

Італійські прокурори вважають загибель Роккеллі умисним убивством. За їхньою версією, перебуваючи на горі Карачун, Марків передав інформацію про журналістів українській армії. Захист відкидає ці звинувачення, наполягаючи на тому, що журналісти перебували в зоні війни без розпізнавальних знаків і стали жертвами перехресного вогню. Італійська сторона відмовилася від проведення слідчих дій на місці події, а також проігнорувала пропозиції України щодо створення спільної слідчої групи, які висловлювали після арешту Марківа.

Відомо, що в слуханні справи Марківа італійський прокурор використовував публікації з пропагандистських російських медіа як докази винуватості.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter