New York Times: Обвинувачення використало російські новини як доказ винуватості Марківа на суді

Дата: 18 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

У слуханні справи нацгвардійця Віталія Марківа італійський прокурор використовував публікації з пропагандистських російських медіа як докази винуватості.

Про це йдеться в публікації The New York Times.

Серед доказів причетності Марківа до смерті італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі та перекладача Андрія Миронова в справі фігурують відео з телеканалу Russia Today, стаття з пропагандистського ресурсу “Русская весна”, в якій стверджується, що українське МВС нібито вступило в змову з однополчанами Марківа, щоб захистити його, та фрагмент інтерв’ю з неназваним капітаном української армії в італійській газеті Corriere della Sera. Всі ці матеріали обвинувачення знайшло в мережі.

“Зазвичай ми не стріляємо по місту або мирних жителях, але щойно ми бачимо, що щось рухається, ми запускаємо важку артилерію. Ось що сталося з двома журналістами та їхнім перекладачем”, – йшлось у матеріалі газети Corriere della Sera.

Під час слідства італійська поліція допитала авторку цього матеріалу, яка сказала, що текст – це добірка висловів, почутих у розмові між військовим і фотографом. Згодом правоохоронці встановили, що неназваним капітаном нібито був саме Марків, а тому слова з матеріалу суд розцінив як визнання провини нацгвардійця. 

За словами прокурора Занончеллі, знайдені нібито докази не відігравали вирішальної ролі в процесі, однак, як стало відомо журналістам The New York Times, присяжним заборонялося обговорювати аргументи, які переконали їх у винуватості Марківа.

Водночас в остаточній постанові вони написали, що поплічників Марківа “проінструктували для давання заздалегідь узгоджених відповідей” і що стаття із сайту “Русская весна” “містить деякі елементи, які, як здається, вказують на правду”.

Як відомо, Україна подала апеляційну скаргу на рішення cуду міста Павія, який засудив до 24 років ув’язнення Віталія Марківа.

Українця арештували у 2017 році за підозрою в причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі 2014 року біля Слов’янська на Донеччині. Там він працював у групі фоторепортерів із напарником-перекладачем, російським правозахисником Андрієм Мироновим.

Італійські прокурори вважають загибель Роккеллі умисним убивством. За їхньою версією, перебуваючи на горі Карачун, Марків передав інформацію про журналістів українській армії. Захист відкидає ці звинувачення, наполягаючи на тому, що журналісти перебували в зоні війни без розпізнавальних знаків і стали жертвами перехресного вогню. Італійська сторона відмовилася від проведення слідчих дій на місці події, а також проігнорувала пропозиції України щодо створення спільної слідчої групи, які висловлювали після арешту Марківа.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter