Україна подала апеляцію на вирок нацгвардійцю Марківу

Дата: 22 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Україна подала апеляційну скаргу на рішення cуду міста Павія, який засудив до 24 років ув’язнення бійця Національної гвардії України Віталія Марківа.

Про це повідомили в Офісі Президента. 

Щодо справи за позовом родичів Андреа Рокеллі та інших до держави Україна20 листопада 2019 року Україна подала…

Gepostet von Офіс Президента України am Donnerstag, 21. November 2019

У Зеленського зазначили, що глибоко розчаровані вироком суду, і зауважили, що взяття до розгляду цивільного позову проти України в національному суді Італії порушує принципи міжнародного права, зокрема юрисдикційний імунітет держави і Імунітет ґрунтується на суверенітеті держав, їхній рівності. Це означає, що жодна з них не може здійснювати свою владу над іншою державою, її органами, майном. Такий статус характеризується як par in parem non habet imperium – рівний над рівним не має влади., який ґрунтується на суверенітеті та рівності держав.

“Україна глибоко розчарована вироком суду міста Павія, який вражає несправедливістю та порушенням основних правових принципів, за якими засуджений Віталій Марків. Держава Україна висловлює готовність застосувати всі правові засоби задля забезпечення справедливості для Віталія Марківа та сподівається, що Італійська Республіка залишатиметься непохитною в дотриманні верховенства права”, – зазначили в офісі. 

Як відомо, 12 липня суд в італійському місті Павія засудив до 24 років ув’язнення бійця Національної гвардії України Віталія Марківа.

Українця арештували у 2017 році за підозрою в причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі 2014 року біля Слов’янська на Донеччині. Там він працював у групі фоторепортерів із напарником-перекладачем, російським правозахисником Андрієм Мироновим.

Італійські прокурори вважають загибель Роккеллі умисним убивством. За їхньою версією, перебуваючи на горі Карачун, Марків передав інформацію про журналістів українській армії. Захист відкидає ці звинувачення, наполягаючи на тому, що журналісти перебували в зоні війни без розпізнавальних знаків і стали жертвами перехресного вогню. Італійська сторона відмовилася від проведення слідчих дій на місці події, а також проігнорувала пропозиції України щодо створення спільної слідчої групи, які висловлювали після арешту Марківа.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter