Понад половину дорослих українців не планують вакцинуватися проти ковіду

Дата: 14 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Більш ніж 56% дорослого населення України не планує робити щеплення проти коронавірусу в найближчій перспективі, а тому соціологи прогнозують гальмування й без того повільних темпів вакцинації. 

Про це свідчать дані дослідження, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва.

На момент опитування більш ніж половина дорослих українців заявили, що не планують вакцинуватися проти ковіду в найближчій перспективі. Ці показники одні з найвищих у світі та в порівнянні із сусідніми державами, де наявні дані таких опитувань

Опитування 2001 респондента соціологи проводили впродовж 14–24 серпня поточного року у всіх регіонах, за винятком окупованих територій.

Вакцинованих людей у країні, як свідчать дані дослідження, можна налічити 18% – майже ідентичний з офіційною статистикою показник. Водночас опитані, які не хворіли на коронавірус, вакцинуються або планують вакцинуватися значно рідше, ніж ті, які перехворіли, а найнижчий рівень охоплення вакцинацією спостерігається в старших людей, які перебувають у зоні ризику. 

Так, згідно з даними офіційної статистики, станом на 6 вересня 2021 року лише 7,6% осіб, яким понад 80 років, отримали принаймні одну дозу вакцини, а показник для людей 40–59 років наближається до 20%.

“На момент опитування більш ніж половина дорослих українців заявили, що не планують вакцинуватися від ковіду в найближчій перспективі. Ці показники одні з найвищих у світі та в порівнянні із сусідніми державами, де наявні дані таких опитувань”, – зазначають дослідники. 

Результати опитування не зафіксували кардинальних відмінностей у сприйнятті процесу вакцинації українцями, а тому соціологи зробили припущення, що причиною низької мотивованості серед найстарших українців є радше незадоволення організаційною роботою уряду.

Фото: Закарпатська ОДА

“Єдина аргументація не вакцинуватись, яка в категорії респондентів 55+ років є більшою, ніж в інших вікових групах, – “не можу вакцинуватися за станом здоров’я”. Причини вкрай низького охоплення рівня вакцинування старшого населення можуть полягати в низькій мобільності значної частини таких людей та малій кількості вакцинальних бригад, які працюють за місцем проживання людини, особливо в сільській місцевості”, – кажуть дослідники. 

Стосовно основних аргументів за вакцинацію, то серед тих людей, які вже зробили щеплення чи планують це зробити в короткотерміновій перспективі, основним мотивом є бажання працювати в період посилення обмежень. Як основний аргумент за вакцинацію це твердження обрали навіть більше людей, ніж безпечність та ефективність вакцини. Водночас для старших респондентів більшу вагу набирають рекомендації лікарів, а для молодих респондентів – можливість виїзду за кордон.

Дослідження показало доволі скептичне ставлення українців до системи охорони здоров’я загалом: серйозною проблемою назвали дефіцит ліків та потрібного обладнання 63,5% опитаних, стільки ж зазначають вагомий характер проблеми нестачі кількості місць у лікарнях під час спалаху захворювань. Близько 40% заявили про серйозність проблеми корупції серед медпрацівників. 

Суттєвих проблем респонденти не вбачають тільки стосовно вакцинації проти коронавірусу: менш як 20% вважають, що існують серйозні проблеми в процесі запису на вакцинацію.

Лише 31% респондентів вірить у те, що отримає повну та якісну медичну допомогу в державній чи комунальній лікарні в разі захворювання, ще 28% узагалі в це не вірять, а 33% радше не впевнені.

Фото: Волинська ОДА

Соціологічні опитування вже не вперше фіксують низьку мотивацію серед українців у питанні вакцинації проти коронавірусу. Опитування групи “Рейтинг”, проведене на початку року, також засвідчило, що 56% опитаних українців не були готові щепитися проти коронавірусу, навіть якщо вакцина стане доступною в аптеках. 

Велика кількість населення вважає епідемією серйозною проблемою, але водночас 30% українців називають її результатом невдалих біологічних експериментів. Ще майже 16% погоджувалися з тим, що епідемія – це диверсія з боку США або Китаю, а 15,1% – що вона вигадана для перерозподілу капіталу у світі. 

Менш популярними теоріями змови виявилися такі, що розповідають про “американські біолабораторії в Україні”, прихований вплив Джорджа Сороса або Біла Гейтса: у них на початку року вірили не більш ніж 6% опитаних.

Перед початком вакцинаційної компанії в Україні більшість громадян вважала, що влада каже неправду про кількість хворих та маніпулює з даними статистики. 

Фотографія обкладинки: Mladen Antonov / AFP / Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter