Білоруську студентку ув’язнили на 15 діб за слова підтримки опозиціонерам на випускному

Дата: 05 Липня 2021
A+ A- Підписатися

У Білорусі студентка на ім’я Катерина Винникова проведе 15 діб за ґратами через те, що під час церемонії отримання диплома висловилася зі сцени на підтримку затриманого минулого року юриста Максима Знака та звільненої за політичними мотивами з юрфаку Білоруського державного університету викладачки Олени Лаєвської. 

Про це повідомили в правозахисному центрі “Весна”. 

Церемонія вручення дипломів на юрфаці Білоруського державного університету відбувалася 29 червня. Винникова, яка отримала диплом з відзнакою, зі сцени подякувала всім викладачам вишу, однак підкреслила, що особливо хоче відзначити тих, кого наразі немає в залі. Після вона почала перелічувати імена звільнених через політичні мотиви та утримуваних білоруською владою опозиціонерів, зокрема Лаєвської та Знака.

“Дякую за те, що показали своїм прикладом, хто такий юрист і що таке право!” – сказала вона. 

Зала підтримала ці слова бурхливими оплесками. 

Невдовзі правоохоронці викликали Винникову на розмову до відділення, склали на неї протокол за несанкціонований мітинг та утримували там до ранку. У цей час у гуртожитку, де жила дівчина, провели обшук та вилучили її ноутбук. 

Згодом суд звинуватив Винникову в тому, що вона “провела пікетування шляхом висловлення суспільно-політичних поглядів, виступила на сцені проти переслідування юристів”. Свою провину дівчина не визнала. 

Нагадаємо, що із серпня минулого року, відколи в Білорусі не вщухає політична криза, тисячі громадян отримали штрафи та адміністративні арешти за участь у мітингах. Сотні людей у країні визнали політичними в’язнями, а, за даними ООН, щонайменше шестеро учасників протестних акцій зникли безвісти.

Через підтримку протестів влада звільняє навіть медиків, що призвело до катастрофічної ситуації, особливо в провінції. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter