Автор київської модерністської будівлі “Квіти України” Микола Левчук програв справу щодо авторських прав

Дата: 29 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Суддя першої інстанції Дмитро Мальцев не побачив порушення авторських прав у руйнуванні головного фасаду будівлі “Квіти України” в Києві під час реконструкції.

Про це стало відомо 28 липня під час третього, фінального, засідання у справі в Шевченківському райсуді столиці, повідомили ZMINA в спільноті “Зберегти “Квіти України”.

Так виглядала оригінальна будівля за проєктом Миколи Левчука. Джерело: інстаграм-сторінка ukrainianmodernism

Нагадаємо, що про реконструкцію модерністської будівлі “Квіти України” під офісний центр заявили на початку червня 2021 року. Проєкт передбачав надбудову та підземний паркінг. Дозвіл на будівельні роботи ПрАТ “Квіти України”, бенефіціарами якого, за даними порталу YouControl, є Олексій Пишний та Андрій Скалозуб, отримало наприкінці 2020 року. У березні 2021-го власник будівлі підписав договір з генпідрядником робіт — ТОВ “Амбас”.

“Квіти України” – концепція реконструкції. Джерело: hmarochos.kiev.ua

На початку того ж місяця робітники в межах підготовчих робіт зрізали 35-річний виноград, який повністю покривав фасад будівлі. А 12 липня техніка встигла знести частину фасаду будівлі, проте згодом активісти зламали паркан і заблокували роботу будівельників.

По захист прав Левчука до адвокатів звернулася його донька Анастасія. Позов базується на тому, що автор не погоджував реконструкцію будівлі, а будь-які роботи з реконструкції без згоди автора є порушенням Закону України.

За Законом “Про авторське право і суміжні права”, автору належить право вимагати збереження цілісності твору і протидіяти будь-якому перекрученню. А за законом “Про архітектурну діяльність”, внесення змін до затвердженого проєкту проводиться виключно за згодою автора, вважають позивачі.

Водночас відповідачі — компанія-девелопер, підрядник та автор реконструкції — стверджують, що авторські права належать не Левчуку, а інституту “Київпроєкт”, де він працював над будівлею. Також вони вважають, що демонтаж частини будівлі був обумовлений раптовою аварійністю, і що Левчук втратив своє авторське право, коли не погодив реконструкцію на умовах девелопера. Наміром девелопера є перетворення “Квітів” у втричі більшу офісну будівлю для здавання в оренду, уточнили активісти.

“Суддя став на сторону відповідачів і не задовольнив позов. Мотивацію судді ми дізнаємося за 10 днів, коли суд опублікує повний текст рішення”, — уточнили вони.

У спільноті “Зберегти “Квіти України” заявили, що “вражені таким рішенням судді, адже справа публічна і показова”. Водночас захисники будівлі вірять у справедливість вищих інстанцій та разом з Левчуком готуватимуть апеляцію.

“Квіти України” — навчально-методичний павільйон в стилі пізнього модернізму на вулиці Січових стрільців, 49. Споруджений у 1983–85 роках, він слугував “платформою розповсюдження рослин, майданчиком експериментальної флористики, центром навчання та дозвілля містян”.

Коли будинок перейшов у приватну власність, він спочатку втратив свою функцію, а 2021 року потрапив під загрозу повного знищення під час реконструкції. За представленою концепцією власників, після неї залишиться лише вхідна група зі сходовою кліткою, а найцінніші конструктивні та об’ємно просторові частини, які роблять будівлю унікальною, будуть знищені, розповіли у спільноті “Зберегти “Квіти України”.

Містяни виступили проти такої реконструкції. 6 липня відбулася акція за збереження будівлі, її в соцмережах підтримала велика кількість медійних персон та інтернет-видань.

Відкритий лист до Міністерства культури щодо надання охоронного статусу пам’ятки архітектури для будівлі набрав 5,6 тисячі підписів (на момент написання довідки).

13 липня 2021 року на будівлю наклали арешт на період досудового розслідування.

25 жовтня того ж року Київський апеляційний суд також заборонив реконструкцію будівлі “Квіти України” на час судового процесу щодо можливого порушення авторських прав.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter