Активісти “Жовтої стрічки” в окупованому Криму вшанували жертв геноциду кримських татар

Дата: 18 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Активісти громадського руху спротиву “Жовта стрічка” вшанували жертв геноциду кримськотатарського народу у різних містах окупованого Криму.

Про це повідомили у телеграм-каналі руху.   

Фото: телеграм-канал “Жовтої стрічки”

У Сімферополі, Ялті, Євпаторії та Керчі активісти намалювали патріотичні графіті, розклеїли нові постери та провели в деяких містах таємні мітинги-реквієм, де вшанували жертв геноциду кримськотатарського народу.

На плакатах активісти закликають покарати винних у цьому злочині. В Україні ще у 2019-му прокуратура АРК  оголосила про підозру у вчиненні геноциду колишньому керівництву СРСР. За два травневі дні у 1944 році з Криму насильно переселили до 194 тисяч осіб, чимало з яких померли. 

Розповіли активісти “Жовтої стрічки” й про поточну ситуацію на півострові. 

“Посилився контррозвідувальний режим, наших активістів шукають, але ми не збираємось зупинятись”, – кажуть вони.

Фото: телеграм-канал “Жовтої стрічки”

Раніше з тимчасово окупованого Криму на підконтрольну Україні територію виїхала активістка громадянського руху опору “Жовта стрічка”, яку переслідувала ФСБ Росії.

Також активісти Жовтої стрічки” закликають небайдужих на окупованих територіях збирати інформацію про встановлені відеокамери.

Рух виник торік навесні в Херсоні, майже одразу після того, як його захопили російські війська, і швидко поширився на інші окуповані території. 

Активісти стали лауреатом премії Європейського парламенту імені Андрія Сахарова – їх згадують в описі кандидата-переможця. Нещодавно в Брюсселі відбулась акція солідарності з ними.

Нагадаємо, що раніше “Жовта стрічка” закликала писати проукраїнські гасла на російських банкнотах. 

Професор паризького Інституту політичних досліджень та Відкритого університету Каталонії Феліп Дац каже, що ненасильницький вид спротиву завадив деяким довгостроковим військовим і політичним цілям російської влади, а також може стати вирішальним у завершенні російської окупації. 

Детальніше про це ви можете прочитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter