Хоробрий український народ в особі президента Зеленського отримав премію Сахарова

Дата: 19 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

“Хоробрий український народ в особі президента Володимира Зеленського” став лауреатом цьогорічної премії Європейського парламенту імені Андрія Сахарова. 

Про це повідомили в Європарламенті. 

Вручення премії має відбутися 14 грудня в Страсбурзі. 

“Ця нагорода для тих українців, які воюють на землі. Для тих, хто був змушений тікати. Для тих, хто втратив рідних і близьких. Для всіх тих, хто відстоює і бореться за те, у що вірить. Я знаю, що хоробрий народ України не здасться, і ми теж не здамося”, – сказала президентка Європарламенту Роберта Мецола

Цього року Україну номінували декілька разів. В описі номінанта-переможника серед іншого згадували працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій,  засновницю евакомедичної частини “Ангели Тайри” Юлію Паєвську, правозахисницю Олександру Матвійчук, Рух громадянського опору “Жовта стрічка” та мера Мелітополя Івана Федорова

Нагадаємо, що премію Сахарова вручають з 1988 року в чотирьох областях видатним особам і організаціям, які захищають права людини та основні свободи. 

У 2019 році український режисер Олег Сенцов отримав премію Сахарова особисто. Лауреатом він став на рік раніше, однак тоді нагороду за нього отримала його двоюрідна сестра Наталія Каплан, адже сам Сенцов перебував у російському полоні. 

Премію в різні роки також отримували білоруська опозиція та російський антикорупційний активіст і політик Олексій Навальний. Замість останнього нагороду наприкінці минулого року отримувала донька Дар’я. У промові дівчина наголосила, що не розуміє чому ті, хто виступає за прагматичні стосунки з диктаторами, не можуть просто відкрити підручники історії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter