Сестра Сенцова отримала премію Сахарова за нього

Дата: 12 Грудня 2018
A+ A- Підписатися

У Страсбурзі відбулася церемонія вручення правозахисної премії Європарламенту “За свободу думки” імені Андрія Сахарова, якої цього року удостоєний незаконно ув’язнений в Росії український режисер Олег Сенцов. За нього нагороду отримала його двоюрідна сестра Наталія Каплан.

Про це повідомляє “Укрінформ”.

“Сьогоднішній день для всіх нас є сумним. Я хотів би висловити повагу Олегу Сенцову, який ув’язнений за політичними мотивами”, – заявив президент Європарламенту Антоніо Таяні. Таяні від імені Європарламенту висловив солідарність із Сенцовим та іншими українськими політичними в’язнями російського режиму й закликав РФ негайно їх звільнити.

“Олег – це людина, яка не здається та не може не діяти… Завдяки його вчинку про українських політичних в’язнів у Росії дізналися в усьому світі. Він уже переміг”, – заявила Каплан.

Український режисер Олег Сенцов був затриманий у травні 2014 року. У серпні 2015-го Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив його до 20 років колонії суворого режиму за нібито підготування терактів в окупованому Криму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив голодування з вимогою відпустити всіх українців, яких утримує Росія. Політв’язень заявив про припинення голодування із 6 жовтня 2018 року через погрози початку його примусового годування.

25 жовтня Сенцов став лауреатом премії Сахарова Європейського парламенту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter