Донька Навального замість батька отримала премію Сахарова

Дата: 16 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Російський опозиціонер Олексій Навальний  у Європарламенті заочно отримав премію імені Андрія Сахарова “За свободу думки” за 2021 рік. Нагороду замість батька вручили доньці опозиціонера Дар’ї Навальній. 

Про це повідомили у Європарламенті. 

Премію Сахарова вручають з 1988 року  в 4 областях, зокрема в області захисту прав людини і її основних свобод. У різні роки її лауреатами ставали Нельсон Мандела, Кофі Аннан, ООН, організація “Репортери без кордонів” та український режисер Олег Сенцов. 2019-го нагороду замість нього отримувала сестра Наталія Каплан.

Цьогорічна церемонія нагородження відбулася 15 грудня. 

Дар’я Навальна у своїй промові подякувала за відзнаку, але й нарікала, зокрема, на прагматизм деяких європейських політиків, які не хочуть псувати відносини з Володимиром Путіним, та неможливість світової спільноти рятувати життя ув’язнених опозиціонерів: 

“Де зараз лауреати премії Сахарова минулого року – учасники білоруської опозиції? Головним чином у в’язниці. Де лауреат Нобелівської премії миру 2010 Лю Сяобо? Він помер у в’язниці. І сьогодні я питаю себе: чому так важко врятувати з полону тих, хто виборює права людини?.. Я не розумію, чому ті, хто виступає за прагматичні стосунки з диктаторами, не можуть просто відкрити підручники історії. Це буде дуже прагматичний крок. І, зробивши його, буде легко зрозуміти неминучий політичний закон: умиротворення диктаторів і тиранів ніколи не працює. Неважливо, скільки людей намагаються обманювати себе, сподіваючись, що черговий лиходій, що чіпляється за владу, поводитиметься пристойно у відповідь на поступки та загравання, цього ніколи не станеться”. 

Влітку цього року донька Навального вже отримувала замість батька нагороду Женевського форуму з прав людини. Тоді у промові дівчина розповіла, з чим їй довелось стикнутись, зростаючи у Росії та маючи батька політичного активіста. 

Нагадаємо, що на початку цього року Навальний, який провів чотири місяці на лікуванні в Німеччині після отруєння “новачком”, прилетів до Росії. Опозиціонера затримали після прильоту та відвезли до відділку поліції, де й провели над ним перший суд. Відпустити опозиціонера на волю вимагали правозахисники й, зокрема, влади США, Канади, ЄС та України, однак цього не відбулось. 

Восени стало відомо, що силовики хочуть ув’язнити Навального ще на 10 років.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International визнала російського опозиціонера в’язнем сумління. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter