Донька Навального замість батька отримала нагороду Женевського форуму з прав людини

Дата: 09 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Російський опозиціонер Олексій Навальний заочно отримав премію мужності Женевського форуму з прав людини і демократії. Нагороду замість батька, який перебуває в ув’язненні, отримала його донька Дар’я Навальна. 

Про це повідомили в інстаграмі Женевського форуму. 

Нагороду опозиціонеру присудили ще в лютому поточного року, коли росіянина вже тримали за ґратами. Організатори премії тоді наголошували, що Навальний отримав відзнаку “за те, що надихає світ своєю мужністю в боротьбі за справедливість і громадянські права”. 

Донька Навального Дар’я під час церемонії нагородження розповіла, що для батька та всіх людей, які його підтримують, цей жест є дуже важливим. За її словами, опозиціонер написав їй листа, в якому просив присвятити нагороду всім політичним в’язням Росії і Білорусі.

“Це важливий жест визнання, і це означає, що світові не плювати. Я говорю це і як горда донька, і як громадянка Росії, стурбована швидким крахом демократії в моїй країні”, – сказала вона.

20-річна дівчина також розповіла про дитинство в Росії, обшуки силовиків та тиск. 

“У серпні 2020 року його (Навального. – Ред.) отруїли бойовою нервово-паралітичною речовиною “Новачок”… Він отримував погрози й раніше, одного разу йому в обличчя хлюпнули (зеленкою. – Ред.), однак цього разу все було по-іншому, оскільки він впав у кому. Мама хотіла, щоб його перевезли за кордон для надання належної медичної допомоги, але лікарі й російські посадовці не відпускали його зі старої провінційної лікарні в Сибіру. Коли це відбувалося, я згадувала час, коли мені було 10 років, а моєму братові три роки, і в нашу квартиру вперше прийшли з обшуком поліцейські. Сум’яття, страх, тривога і безпорадність переповнювали мене”, – сказала Навальна.

Нагадаємо, що на початку цього року Навальний, який провів чотири місяці на лікуванні в Німеччині після отруєння “Новачком”, прилетів назад до Росії. Опозиціонера затримали після прильоту та відвезли до відділку поліції, де й провели над ним перший суд. Відпустити опозиціонера на волю вимагали правозахисники й, зокрема, влади США, Канади, ЄС та України, однак цього не відбулось. 

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International визнала Навального в’язнем сумління. 

Фотографія обкладинки: BBC

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter