Amnesty International повернула Навальному статус в’язня сумління

Дата: 11 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International, яка в лютому скасувала своє рішення про визнання російського опозиціонера Олексія Навального в’язнем сумління, переглянула своє рішення та повернула статус опозиціонеру. 

Про це повідомили на сайті організації. 

На початку року, коли Навального затримали в аеропорту та судили у відділку поліції, в московському офісі Amnesty Internatiоnal виступили на захист опозиціонера, визнали його в’язнем сумління, а також передали до Кремля петицію з вимогою звільнення, яку підписали 200 тисяч людей з різних країн світу. 

Однак згодом до правозахисників почали звертатися люди та вказувати на висловлювання Навального, які він зробив як співзасновник націонал-демократичного руху “Народ” на початку 2000-х. У рекламних роликах руху росіянин у ролі лікаря-стоматолога, наприклад, розповідав про націоналізм, а під час слів про “каріозних монстрів” на екрані з’являлися кадри з ультраправими погромами ринків. 

Щонайменше двоє людей, які звернулися тоді до організації, посилалися на публікацію, яку в січні виклала користувачка твіттеру Катя Казбек. Жінка співпрацює з пропагандистським каналом Russia Today та називає опозиціонера “націоналістом і расистом”, а тому в Amnesty International не відкидали, що прохання, які надходили до них, були скоординованою кампанією з дискредитації опозиціонера. 

“Я не можу прямо стверджувати, що пов’язані з Росією люди могли вплинути на його ухвалення (рішення про позбавлення статусу. – Ред.), але мені добре відомо, що сучасна пропаганда діє вкрай ефективно і здатна створювати фейкові кампанії в соціальних мережах для тиску на когось. І Росія в цьому бере активну участь”,розповідає нинішня генеральна секретарка організації Аньєс Калламар.

Нова генеральна секретарка організації Amnesty International Аньєс Калламар. Фото: news.un.org

Калламар не була присутня під час ухвалення рішення про позбавлення статусу, однак брала участь у його поверненні. 

“Рішення позбавити Олексія Навального статусу в’язня сумління стало результатом суперечності між низкою процедур, що стосуються надання такого статусу. Ми переглянули його і дійшли висновку, що воно було помилковим. Потім ми провели ревізію наших внутрішніх статутів, які зумовили це рішення, і усунули суперечності між різними напрямами нашої політики. Тепер нас цікавить тільки те, що Олексій Навальний зараз перебуває в тюремному ув’язненні й це безпосередньо пов’язане з його громадською активністю, з його вимогами політичного представництва і з його боротьбою проти корупції. Оскільки у в’язниці він перебуває саме за свої погляди, на нашу думку, він є в’язнем сумління”, – зазначила вона. 

За словами Калламар, відтепер минулі висловлювання або поведінка людини не будуть вирішальними в питанні надання йому або їй статусу в’язня сумління.

Нагадаємо, що в’язнями сумління називають людей, яких переслідують і ув’язнюють за мирне висловлювання своїх політичних поглядів. Цей термін ввів в обіг на початку 1960-х засновник організації Amnesty Internatiоnal, британський юрист і правозахисник Пітер Бененсон.

В історії Amnesty Internatiоnal це не перший випадок, коли правозахисники відкликали статус в’язня сумління. Так сталося, наприклад, з лідером південноафриканських борців з апартеїдом Нельсоном Манделою. В’язнем сумління його визнали в 1962 році, коли вперше засудили за заклики до страйків.

Проте вже через декілька років правозахисники перестали вважати його в’язнем сумління, адже Мандела отримав вирок за диверсії і збройну боротьбу з урядом. Тоді в організації зазначали, що цей статус передбачає ненасильницький спосіб боротьби та нульову толерантність до насильства. 

Фотографія обкладинки: kyivpost.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter