Російські силовики хочуть ув’язнити Навального ще на 10 років за створення “екстремістської спільноти”

Дата: 28 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Слідчий комітет Росії відкрив нову справу щодо опозиційного політика Олексія Навального, який уже відбуває покарання в колонії. Росіянина та його найближчих соратників звинувачують у створенні “екстремістської спільноти”.

Про це повідомили в Слідчому комітеті РФ.

Фото: РИА Новости

Навальний, за версією слідства, створив “екстремістську спільноту” не пізніше ніж 2014 року. Її діяльність полягала в “зміні основ конституційного ладу, підриві суспільної безпеки та державної цілісності”, “дестабілізації ситуації в регіонах, створенні протестного настрою в населення і формуванні громадської думки про необхідність насильницької зміни влади”.

Заради досягнення цих цілей у Росії з 2014 до 2021 року, як вважають слідчі, проводили численні акції протесту, зокрема із залученням неповнолітніх. 

Разом з Навальним спільноту створили його соратники Іван Жданов та Леонід Волков. Вони ж після визнання Фонду боротьби з корупцією та інших організації Навального екстремістськими також закликали фінансувати діяльність команди опозиціонера. 

У справі фігурує і решта соратників Навального: Любов Соболь, Георгій Албурі, Руслан Шаведдінов, В’ячеслав Гімаді, Павло Зеленський, Рустем Мулюков та “інші особи”. Їх підозрюють в участі у спільноті.  

Для фінансування спільноти Навальний, Волков і Жданов створили, як переконують російські силовики, вісім некомерційних організацій і неназване число комерційних. Пропагували свою діяльність вони на декількох сайтах, через канал у ютубі, а також через сторінки в соцмережах.

Іван Жданов та Леонід Волков. Фото: скріншот з відео

За створення “екстремістської спільноти” Навальному, Жданову та Волкову загрожує до 10 років позбавлення волі. Іншим фігурантам за участь у ній загрожує до шести років. Деякі з них ще на початку року покинули Росію.

Кримінальна справа проти політика та його соратників є вже третьою, яку відкрили від початку поточного року. Ще одну відкрили наприкінці минулого. Вона стосувалася нібито використання пожертв Фонду боротьби з корупцією в особистих цілях. 

На початку 2021-го Навальний, який провів чотири місяці на лікуванні в Німеччині після отруєння “Новачком”, прилетів назад до Росії. Його затримали після прильоту та відвезли до відділку поліції, де й провели над ним перший суд. Відпустити опозиціонера на волю вимагали правозахисники й, зокрема, влади США, Канади, ЄС та України, однак цього не відбулось. 

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International визнала Навального в’язнем сумління. Влітку росіянин заочно отримав премію мужності Женевського форуму з прав людини і демократії.

Фотографія обкладинки: фейсбук-сторінка Олексія Навального 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter