Активісти руху “Жовта стрічка” перейменовують вулиці в Мелітополі, Енергодарі та Бердянську на честь полеглого Героя України Дмитра Коцюбайла

Дата: 02 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Активісти громадського руху спротиву “Жовта стрічка” перейменовують вулиці тимчасово окупованих Мелітополя, Енергодара та Бердянська на честь полеглого Героя України Дмитра Коцюбайла (Да Вінчі), який загинув на Сході України.

Про це повідомляють активісти руху “Жовта стрічка”.

Фото: телеграм-канал руху “Жовта стрічка”

“Боротьба за кожне українське місто продовжується, вулиця Да Вінчі на вулицях тимчасово окупованих міст лякає ворогів і нагадує окупантам та колаборантам, що їхній час спливає”, – йдеться в повідомленні. 

27-річний командир 67 окремої механізованої бригади Дмитро Коцюбайло загинув у бою під Бахмутом у березні цього року. Військовий мав позивний Да Вінчі.

Коцюбайла поховали в Києві на Аскольдовій могилі. Ще кілька років тому обговорювали створення тут Національного Пантеону Героїв.

Загиблий, за словами активістів “Жовтої стрічки”, став символом українського спротиву та звитяги.

Фото: телеграм-канал руху “Жовта стрічка”

Крім того, активісти закликають мешканців тимчасово окупованих територій долучатися до акції через чатбот “Разом” та перемалювати назви вулиць, нав’язаних окупантами, на “вул. Дмитра Коцюбайла”.

Активісти також наголошують, що не погоджуються з перейменуваннями, які вчиняє окупаційна російська адміністрація. Приміром, у Мелітополі замість вулиці Незалежності наразі з’явилася вулиця на честь ватажка російських бойовиків Олександра Захарченка, а замість Університетської – вулиця на честь убитої російської пропагандистки Дарини Дугіної. Також окупанти активно, порушуючи українське законодавство, на захоплених територіях повертають радянські назви. 

Нагадаємо, що рух громадянського спротиву “Жовта стрічка” виник торік навесні в Херсоні – майже одразу після того, як його захопили російські війська, і швидко поширився на інші окуповані території. 

Рух став лауреатом премії Європейського парламенту імені Андрія Сахарова. Активістів згадують в описі кандидата-переможця. Нещодавно в Брюсселі відбулась акція солідарності з ними.

Нагадаємо, що раніше рух “Жовта стрічка” запустив новий флешмоб на тимчасово окупованих територіях, закликаючи писати проукраїнські гасла на російських банкнотах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter