Адвокат подав касацію в кримінальній справі кримського політв’язня Вадима Бектемірова

Дата: 16 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Кримський Адвокат Еміль Курбедінов подав до Верховного суду РФ касацію в справі магістра ісламських наук та філології арабської мови Вадима Бектемірова, засудженого до 11 років колонії.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” із посиланням на самого адвоката.

Громадянин України Вадим Бектеміров з донькою

У касаційній скарзі адвокат указав на велику кількість порушень на стадії слідства та в суді. Так, доказом захисту стало те, що Бектеміров зазнав політичного переслідування через релігійні переконання.

“В основу його кримінальної справи лягла провокація ФСБ. Силовики використали свого агента, який втерся до Вадима в довіру. Ставив йому провокаційні питання, говорив про провокаційні речі. Це зафіксовано на відео. У такий спосіб співробітники ФСБ змогли приготувати на Вадима хоч якийсь матеріал. […] Суд наші аргументи не приймає. Він іде на поводу у ФСБ і засуджує до жахливих термінів за позицію, релігійну діяльність”, – зазначив Еміль Курбедінов.

Він також наголосив, що до Вадима застосовується Четверта Женевська конвенція про захист цивільного населення під час війни. Однак усі її норми силовики проігнорували, права Бектемірова під час його арешту, затримання, судового слідства порушено.

Вадим Бектеміров – магістр зі спеціалізації “Ісламські навчання” факультету арабської літератури та гуманітарних наук. До арешту він проводив дуа і В ісламі дуа (دعاء‎) – це молитва, заклик до Аллаха, є одним з різновидів поклоніння. Дуа читаються в різних життєвих ситуаціях. Зазвичай мусульмани молять Аллаха про допомогу, розпочинаючи якусь справу. на підтримку сімей політв’язнів, організовував передачі арештованим кримським мусульманам, відвідував судові засідання з політично мотивованих справ.

Нагадаємо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонено, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення українського Кримського півострова.

7 липня 2020-го після чергових масових обшуків у тимчасово окупованому Криму російські силовики затримали релігійного діяча Вадима Бектемірова. 

11 лютого 2022 року Південний окружний військовий суд засудив Вадима Бектемірова до одинадцяти років колонії суворого режиму. Перші три роки він мав провести у в’язниці. 3 квітня 2023 року апеляційний військовий суд у Власисі залишив вирок без змін.

У липні 2023 року керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш на полях Кримської платформи заявив, що Міжнародний кримінальний суд недопрацьовує в питанні розслідування міжнародних злочинів щодо цивільних у тимчасово окупованому Криму.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше посол України в Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter