“Запоріжжя – наше місто, гомофобам тут не місце”: фоторепортаж з Маршу рівності

Дата: 20 Вересня 2020 Автор: Єлизавета Сокуренко
A+ A- Підписатися

У неділю в межах Запоріжжя-прайду в місті вперше відбувся Марш рівності – традиційна хода за права ЛГБТ. Близько пів тисячі людей, місцевих та з інших міст України, пройшли Фестивальною площею під спільним гаслом “Запоріжжя – місто без стереотипів”.   

ZMINA у фоторепортажі розповідає, як минув єдиний цього року офлайн – Марш рівності. 

З 11:00 учасники та учасниці події збиралися на Фестивальній площі, яку напередодні задля їхньої безпеки з одного боку обнесли парканом. 

 

Захід також охороняв кордон зі співробітників поліції та Національної гвардії, оскільки одночасно з маршем на контракцію зібралися близько п’ятдесяти представників праворадикальних та християнських організацій, а також прибічників “традиційних цінностей”. Зокрема, “Традиція і порядок”, рухи “Любов проти гомосексуалізму” та “Всі разом”.  

Усього, за інформацією правоохоронців, громадський порядок забезпечували понад 430 співробітників поліції та 240 військовослужбовців. 

Свій захід учасники контракції анонсували на тому ж місці, де запланували й Марш рівності. Тож іще на початку вони намагалися пройти на територію площі, з якої мала стартувати хода. Утім, правоохоронці відтіснили особливо агресивних супротивників заходу на захист прав ЛГБТ. 

Контракція водночас відбувалася протягом усього Маршу рівності. Її учасники з плакатами “Заборонити пропаганду гомосексуалізму”, “Традиційна сім’я – запорука щасливої родини” вишукувалися ліворуч від входу на Фестивальну площу.   

Натомість на площі під гучну музику учасники та учасниці акції за права ЛГБТ формували колону. Підтримати запорізький Марш рівності приїхали ЛГБТ-активісти, союзники та союзниці з різних міст України. 

Правозахисник, ЛГБТ-активіст Зорян Кісь із батьком

Перед початком ходи організатори розігрували брендові футболки серед тих, хто запропонує найкраще гасло для маршу, а також влаштували символічні одруження для охочих ЛГБТ-пар.  

Близько 12:00 колона маршу рушила Фестивальною площею: її фотографували поодинокі перехожі, а мешканці будинків, розташованих поруч, спостерігали за ходою з вікон.  

Колона пройшла через парк та повернулася туди, звідки стартувала. 

Наприкінці Маршу рівності організатори озвучили вимоги, які висувають учасники акції, – узаконення цивільних партнерств, криміналізація злочинів на ґрунті ненависті за ознакою сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності, розслідування нападів на ЛГБТ-людей тощо, а також подякували присутнім та правоохоронцям. 

Раптом серед учасників контракції здійнявся галас: четверо поліцейських винесли з натовпу чоловіка, який активно опирався, а згодом вдягнули на нього кайданки. 

Учасники та учасниці тим часом поділилися на групи, щоб на автобусах дістатися до безпечних місць, віддалених від площі. Для цього правоохоронці зробили “коридор”, по обидва боки якого опинилися прибічники “традиційних цінностей”.  

Вони скандували “Не ґвалтуйте наших дітей”, “Ненормально, коли мужик живе з мужиком”, “Ганьба”. Хтось із них також жбурнув пляшку з водою в учасників маршу, поки ті заходили в автобуси. 

Коли під’їхав останній, учасників та учасниць уже не лишилось. Водночас із боку контракції хтось пожартував, що це “автобус для ЛГБТ-правоохоронців”. Прибічники “традиційних цінностей” самі посміялися зі свого жарту, повигукували “Ганьба” на адресу правоохоронців і за деякий час розійшлися. 

На лавці поруч із площею знуджені дівчата засмутилися, що нікого не залили сльозогінним газом. 

Згодом правоохоронці повідомили, що під час акції агресивно налаштовані молодики намагалися кидати петарди та яйця в активістів. Утім, правоохоронці цьому запобігли. За порушення публічної безпеки й громадського порядку під час акції затримали трьох людей. 

Один з них мав із собою револьвер, який він спрямував у бік учасників акції за права ЛГБТ. 

На двох інших, 39-річних місцевих мешканців, склали адміністративні протоколи за ст. 173 (“Дрібне хуліганство”) та ст. 185 (“Злісна непокора законному розпорядженню або вимозі правоохоронця”). 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter