Організація “Едельвейс”, яка зірвала ЛГБТ-тренінг у Вінниці, відкриває осередки по всій Україні. Що про неї відомо

Дата: 07 Березня 2020 Автор: Єлизавета Сокуренко
A+ A- Підписатися

Націоналістична організація “Едельвейс”, яка взяла на себе відповідальність за зрив тренінгу з питань ЛГБТ у Вінниці, а згодом заявила, що зриватиме будь-які пов’язані з темою заходи в місті, заявляє про свій динамічній розвиток та планує відкрити осередки в 16 містах України.

Розповідаємо, що про неї відомо. 

Коротко про організацію та її діяльність 

“Едельвейс” позиціонує себе як “молодіжну націоналістичну організацію на засадах української ідеї”. Державну реєстрацію організація має від 16 січня 2020 року, утім на сторінці “Едельвейса” в соціальній мережі “Вконтакте” днем початку діяльності вказано 25 травня 2018-го. 

За рік від заснування організація звітувала про 68 проведених акцій, серед яких ліквідація наркотичних графіті, патрулі проти куріння в громадських місцях, поїздки в дитячі будинки та притулки для тварин, пікетування храмів УПЦ МП тощо. 

Водночас у статуті організації зразка літа 2019 року, розміщеному в офіційному телеграм-каналі, зазначено, що на момент створення вона позиціонувала себе як виключно націонал-соціалістична, а назву взяла за прикладом одного з військових формувань Третього рейху. Власне, йдеться про Gebirgs-Division – першу фольксгренадерську гірську дивізію вермахту, яка мала за емблему квітку едельвейса на зеленому фоні. 

Профілі організації в інстаграмі та на фейсбуку також названо Gebirgs. 

“В організації були виключно націонал-соціалістичні погляди, короткий список проведених акцій, основні з яких – боротьба з “унтерменшами” (нижчий сорт людей): залякування, фізичні зауваження та просто пояснення, що в білій Україні їм не місце”, – так в статуті описана ідеологія та діяльність організації на момент створення.

У документі також висловлюють жаль з приводу того, що організація “не може на повну силу використовувати чи позиціонувати себе ідеологами нацизму”: 

“На жаль, під час поразки Третього рейху “переможець” в обличчі Радянського Союзу мав усі права та можливості на промивання мізків своїм та полоненим громадянам (українцям) на теренах своєї імперії… У свою чергу будемо собі ставити за мету поступово пояснювати та направляти прихильників руху й простих громадян на те, що націонал-соціалізм (чи фашизм) – це не погано і майбутня країна чи світ має використати самі ці модифіковані для сучасних реалій вчення для виживання нації, країни та світу, адже без цього в білих немає майбутнього”. 

Наразі стосовно документа зауважують, що він уже не є дійсним, оскільки “Едельвейс” “переросла в серйозну ГО на території Вінниччини з багатьма прихильниками, союзниками, активістами та акціями”. Утім, за відсутності нового цей документ усе ще публікують для розуміння “ідеологічних напрямків” організації: 

“Зараз ми йдемо шляхом росту і дій, спрямованих на позиціонування себе як сильної структури, в майбутньому, можливо, сильної політичної сили у Вінниці, і тому ми зобов’язані поводити себе “доросло” на фоні молодіжних організацій та структур, брати до уваги, що влаштовує чи не влаштовує громадян міста та країни, йти за трендами, поступати по совісті і не відходити від ідей націоналізму, патріотизму та любові до своєї Батьківщини”. 

На сьогодні “Едельвейс” переважно звітує про марші пам’яті на честь героїв Крут та Небесної сотні, відвідини дитячих притулків, замальовування телеграм-каналів з рекламою наркотиків, а також освітні лекції на кшталт лекції щодо геополітичної ситуації у світі та місця України в ній. 

Попри це організація все ж продовжила практикувати певні насильницькі та хуліганські дії, вдаватися до мови ворожнечі та злочинів на ґрунті ненависті. Наприклад, у січні під будівлею суду облили зеленкою Володимира Рябого, довірену особу Володимира Жириновського, члена партії “Патріоти Росії”, який підтримав окупацію Криму та отримав право на проживання в Україні. 

“Починаємо рік з відлову сепарів!” – проголошує підпис до відео. 

Едельвейс починаєм рік з відлову сепарів ! Сьогодні 15.01 Зустріли після суду проросійсько налаштованого прибічника та довірину особу Жириновського, який у свій час засудив укрfїнську владу та підтримав анексію Криму на 9-му з'їзді партії "патріоти расеї" Позеленили його та пояснили що тут йому не місце! Взагалом сепар – Володимир Рябий був на посаді керівника структурних підрозділів підконтрольних російській владі організацій «Патріоти Росії» та «Всеросійський народний фронт»Докладніше про цю особу, та суд над ним можна дізнатись за посиланням https://vezha.vn.ua/u-vinnytsi-pryhylnyka-okupatsiyi-krymu-oblyly-zelenkoyu-pislya-sudovogo-zasidannya-foto-video/?fbclid=IwAR3LSiGbsbmkkmOvYayaIcpRPSujmJgk3eUJVcPGKOGvqiKBuV4TYUHPx2o

Опубліковано Roman Kostyshin Середа, 15 січня 2020 р.

1 ж лютого представники “Едельвейса” зірвали закритий тренінг із питань сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності для журналістів. Тоді четверо нападників допитувалися, хто є організаторами заходу, вигукували, що “ЛГБТ-сміття у Вінниці не буде”, а також облили одного з тренерів олією та засипали пір’ям. 

За фактом нападу слідче управління ГУ НП у Вінницькій області розпочало досудове розслідування за ознаками ст. 171 (“Перешкоджання законній журналістській діяльності”) та ч. 2 ст. 296 КК України (“Хуліганство”). 

Згодом в організації заявили про наміри “Едельвейса” зривати будь-які заходи, пов’язані з темою ЛГБТ у Вінниці. 

Хто керує та з ким організація співпрацює 

Серед засновників організації – троє вінничан. Головує 22-річний Роман Костишин, членами правління є Ярослав Іванченко та Костянтин Замрій. У соціальних мережах та месенджерах Костишин має недвозначні нікнейми, як-от ukr_nazi, а також Роман Рейх, та цитує Гітлера.  

 

Костишин безпосередньо брав участь у зриві тренінгу щодо ЛГБТ та облив зеленкою Рябого. Окрім “Едельвейса”, чоловік дотичний і до інших націоналістичних організацій та ініціатив Вінниці. Так, “Едельвейс” проводить спільні акції з вінницькими громадськими організаціями “Гідність нації” та “Національні дружини”. Від останньої під час президентських виборів 2019 року Костишин був спостерігачем у територіальному виборчому округу №11. Інший співзасновник “Едельвейса”, Іванченко, спостерігав за виборами в сусідньому ТВО №12, але вже від кандидата Анатолія Гриценка. 

У листопаді 2019 року Костишин узяв участь у Всеукраїнському з’їзді громадської організації “Гідність нації”, який відбувся у вінницькому Будинку офіцерів. Її засновником є Володимир Тесля, голова партії “Свідома нація”, до політичної ради якої також входить керівник та головне обличчя “Едельвейса”.

Тоді Костишин, затегавши Теслю, опублікував допис такого змісту: “Ми мусимо забезпечити існування нашого народу і майбутнє для білих дітей” (с) хтось колись”. 

Як каже сам Тесля, у 2018 році для того, щоб популяризувати спорт і здоровий спосіб життя серед дітей та молоді, він заснував всеукраїнський патріотичний рух “Гідність нації” та Українську федерацію змішаних бойових мистецтв (UFMMA). За його словами, найважливішим кредо руху є виховання юного покоління в дусі патріотизму, історичних, сімейних традицій та високої моральності. 

Одночасно Тесля є президентом ліги WWFC, яка неодноразово організовувала у Вінниці професійні турніри зі змішаних єдиноборств “Road to WWFC” спільно з Українською федерацією змішаних бойових мистецтв у Вінницькій області. У березні 2019 захід відбувся під патронатом вінницького міського голови Сергія Моргунова. 

Головою регіональної організації UFMMA та офіційним представником WWFC у Вінницькій області є депутат міської ради сьомого скликання Вадим Кудіяров, він також керує вінницьким відділенням “Гідності нації”. 

Костишин та Кудіяров періодично беруть участь у спільних заходах у місті – роблять звернення до місцевої влади, а “едельвейсівці” підтримують місцевий футбольний клуб “Нива”, в.о. президента якого є Кудіяров. 

Вочевидь, лояльність до “Едельвейса” місцевих еліт, політиків та представників структур спортивного бізнесу можна розглядати як сприятливе тло для діяльності організації. 

Що ж стосується фінансування, у статуті, чинному принаймні на кінець літа 2019 року, йдеться, що “Едельвейс” є незалежним від політичних сил чи інших організацій рухом та не має спонсорів: 

“Тому на будь-які акції, символіку чи заходи ми скидаємося своїми силами, постійних зборів коштів у нас немає, кошти збираються перед акцією. Все проводиться своїми силами та коштами, тому бажаючий вступити має бути готовий скинутися коштами на деякі акції та марші”. 

Плани щодо розширення та затримання керівника 

Наразі офіційний телеграм-канал організації налічує 283 учасники, сторінка на фейсбуку – 262, головна ж сторінка в інстаграмі, через яку здебільшого відбувалася комунікація, наразі недоступна. 

У вже згаданому статуті йдеться, що до організації приймають осіб від 16 років, а серед вимог до вступу – участь у щонайменше трьох акціях, крім того, кандидат не має курити або має кинути курити заради вступу, вживати алкоголь може “лише на свята”, мусить займатися спортом та “викладати для агітації й розповсюдження сторіз чи пости” після акцій. Крім того, “едельвейсівцям” категорично забороняється фотографуватися на фоні комуністичної символіки, наркотиків у шевронах організації тощо. 

У дописі на фейсбуку “Едельвейса” від 24 лютого Костишин повідомив, що організація вже відкрила осередки в низці українських міст та планує відкривати ще:

“З початку 2020 року і наших активних дій та акцій нами зацікавились у багатьох містах та областях нашої Батьківщини, і я щиро радий, що ми можемо розбудовувати нашу організацію не лише в місті, а й по Україні! За місяць нашої роботи ми офіційно вже відкрили кілька осередків, інші на етапі створення, також є міста, де є бажаючі долучитись, але, на жаль, там у нас ще немає координаторів, але ми працюємо над цим! Та правильна націоналістична ідея, яка цікава молоді, надзвичайно важлива, і ми будемо й надалі зацікавлювати, розвивати та працювати з молоддю!”. 

Згідно з інфографікою, чинні осередки вже є в семи містах, на етапі створення – у чотирьох, ще в шести містах, як заявляє “Едельвейс”, організація має прихильників. 

Водночас наразі керівник організації перебуває під вартою. За інформацією вінницького видання “Вежа”, 27 лютого близько 11:00 понад 20 осіб увірвалися до приміщення міськради Жмеринки. Вони намагалися зірвати проведення сесії: кидали каміння й димові шашки, пошкодили вхідні двері та меблі в приміщенні, побили вікна. Згодом, як пише видання, поліцейські встановили, що всі нападники – члени громадських об’єднань “Едельвейс” та “Національні дружини” міста Вінниці. 

Так, Романові Костишину обрали запобіжний захід – 60 діб тримання під вартою без права внесення застави. Разом з ним затримали й керівника вінницьких “Нацдружин” Андрія Вербецького. Їм інкримінують хуліганство та умисне заподіяння ушкоджень правоохоронцям. На офіційних сторінках “Едельвейса” заяви щодо ситуації наразі відсутні. 

У підсумку 

На думку В’ячеслава Ліхачова, одного з провідних дослідників ультраправих рухів в Україні, “Едельвейс” є типовим прикладом сучасного молодіжного праворадикального угруповання: 

“Його засновники дотримуються неонацистської ідеології, але в широкій пропаганді воліють цього не афішувати, акцентуючи на “патріотичних” поглядах та боротьбі за здоровий спосіб життя. Відсилання до нацистської ідеології та символіки частіше мають форму алюзій та натяків. Наприклад, висловлювання Гітлера в групах цитують з формулюванням “як сказав один художник”. 

Як зазначає експерт, практична діяльність організації поєднує публічні акції пропагандистського характеру з нагоди історичних дат та хуліганські дії, що теж є характерним для всього руху.  

“Треба розуміти, що йдеться передусім про праворадикальну групу, яка вважає за можливе нападати на заходи, присвячені підвищенню обізнаності щодо питань сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності, а також використовувати мову ненависті, наприклад слово “содоміти”, – коментує інша дослідниця українських ультраправих рухів Ганна Гриценко. 

Вона переконана, що в цьому розрізі боротьбу “Едельвейса” з наркотиками, алкоголем та курінням слід розглядати як спосіб боротьби за “здорову націю”, що є частою ознакою подібних угруповань. 

“Реалізація цієї боротьби в нацистській Німеччині закінчилася програмами примусової евтаназії для хворих на різні хвороби, у нашій же реальності слід розуміти, що політика підтримки громадського здоров’я повинна мати системний характер і бути науково обґрунтованою, а симптоматична агресія на адресу споживання та продажу шкідливих речовин такою не є. Поїздки до дитячих будинків та зоозахисну діяльність я вітаю, але мені це бачиться лише як спосіб замаскувати свої погані вчинки добрими. Насильницькі та агресивні дії створюють погану репутацію, але якщо до них додати якусь кількість добрих справ, то можна, в разі виникнення проблем із законом, захищатися риторикою “подивіться, тиснуть на таких хороших хлопців”. 

Водночас Ліхачов додає, що ультраправе молодіжне середовище України наразі переживає період переформатування, пошуку нових ідеологічних та організаційних форм.  

“Едельвейс”, крім того, демонструє амбіції вийти за межі регіону. Утім, успішно побудувати всеукраїнську організацію самостійно, без підтримки впливових покровителів, неможливо”, – зауважує він.

Експерт припускає, що організація зрештою знайшла таких союзників або активно над цим працює: 

“Багатьом впливовим політичним та економічним гравцям корисно мати під рукою групу, здатну за необхідності, наприклад, зірвати засідання міськради. Цілком можливо, що в керівників “Едельвейса” все ж вийде створити помітне в масштабах країни угруповання, якщо, звичайно, вони не “сядуть” на шляху до “успіху”

У матеріалі використана також інформація з розслідування організації Truth Hounds.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter