Націоналістична організація “Едельвейс” заявляє, що зриватиме будь-які ЛГБТ-заходи у Вінниці

Дата: 10 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Роман Костишин, голова націоналістичної організації “Едельвейс”, яка зірвала тренінг із питань СОГІ і Сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності  у Вінниці, заявив, що вони “не допустять ЛГБТ-заходів” у місті. 

Про це він повідомив на своїй сторінці у фейсбуку. 

Позиція нашої організації, щодо ситуація, яка сталася 1 лютого у готелі «Поділля»Перше. З нашої офіційної сторінки…

Опубліковано Roman Kostyshin Вівторок, 4 лютого 2020 р.

 

“Ми не хочемо, щоб з нашої молоді виховували геїв: це руйнує інститут сім’ї, про що прописано в 51-й статті Конституції України. На даному заході журналістів навчали, як правильно вести приховану пропаганду гомо*****зму та впливати на свідомість нашої молоді. Ми, ГО “Едельвейс”, не допустимо таких заходів у Вінниці, адже людей дратують не геї, а агресивна пропаганда”, заявив Костишин. 

У коментарі ZMINA він підтвердив, що в публікації йдеться про наміри організації зривати будь-які заходи, пов’язані з темою ЛГБТ у Вінниці. 

Він також додав, що написав заяву в поліцію щодо висловлювання Інги Фляжникової, очільниці Агенції журналістських розслідувань, співорганізаторів тренінгу, яка в програмі телеканалу “UA:Вінниця” нібито назвала “Едельвейс” терористичною організацією:

“Вважаємо, що дане висловлювання чіпляє нашу честь та гідність, і саме з цього приводу ми написали відповідну заяву. Також вважаємо, що організаторами порушена 51-ша стаття КУ”. 

У коментарі ZMINA Фляжникова наголосила, що “нікого не обвинувачувала в тероризмі”:  

“Я у своєму висловлюванні зазначила, що організаціям, які діють у такий спосіб, взагалі не місце в Україні, вони поводять себе як терористичні, нацистські, фашистські, розпалюють ворожнечу й ненависть, порушують закони України, вчиняють кримінальні правопорушення. Тероризм це наведення жаху, застосування насильства або погроза застосування для досягнення в тому числі ідеологічної мети. І це моя думка, моє оцінне судження, на яке я маю законне право”. 

Журналістка зауважила, що вони долучили скриншоти заяви Костишина, а також коментарів у фейсбуку до кримінального провадження про перешкоджання журналістській діяльності, відкритого за фактом нападу. У ньому потерпілою є сама Фляжникова та ще одна журналістка.  

Фляжникова також повідомила, що одного з нападників раніше “покатали в поліцію, взяли покази як у свідка та відпустили”. 

З фб-сторінки Романа Костишина

Водночас Євген Крапівін, юрист, експерт Центру політико-правових реформ, пояснює, що в діях організаторів тренінгу немає порушення 51-ї статті Конституції.

“Порушення цього положення могло б полягати в забороні вступати в шлюб, примусовому шлюбі тощо, але аж ніяк не в публічних висловлюваннях стосовно гомосексуальних стосунків. Це є сферою свободи висловлювань та не лише не має заборонятися державою, а держава повинна надавати всі можливості для свободи висловлювань та заохочувати діалог у суспільстві стосовно подібних питань”, прокоментував він.  

Нагадаємо, що 1 лютого у Вінниці четверо чоловіків увірвалися на закритий захід для журналістів, що відбувався в залі готелю “Поділля”. Невідомі допитувалися, хто є організаторами заходу, вигукували, що “ЛГБТ-сміття у Вінниці не буде”, а також облили одного з тренерів олією та засипали пір’ям. Згодом після інциденту відповідальність за нього взяла на себе вінницька ГО “Едельвейс”, яка позиціонує себе як “молодіжна націоналістична організація на засадах української ідеї”. Її засновник і голова Роман Костишин опублікував відео нападу та назвав акцію “попереджувальною”. 

За фактом нападу слідче управління ГУ НП у Вінницькій області розпочало досудове розслідування за ознаками ст. 171 (“Перешкоджання законній журналістській діяльності”) та ч. 2 ст. 296 КК України (“Хуліганство”). 

Згодом Посольство США в Україні висловило стурбованість щодо нападу та заявило, що сподівається на ретельне розслідування. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter