У Вінниці чоловіки в масках зірвали тренінг з питань сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності

Дата: 01 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Сьогодні близько 10:30 у Вінниці четверо чоловіків зірвали закритий тренінг із питань сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності для журналістів. Нападники допитувалися, хто є організаторами заходу, вигукували, що “ЛГБТ-сміття у Вінниці не буде”, а також облили одного з тренерів олією та засипали пір’ям. 

Про це виданню ZMINA повідомила Христина Собко, представниця благодійного фонду “Ґендер Зед”, який разом з Агенцією журналістських розслідувань організував тренінг.  

Закритий захід відбувався в залі готелю “Поділля”, куди ввірвалися двоє чоловіків у масках та двоє без – один з них знімав напад на камеру. 

Через деякий час після інциденту відповідальність за нього взяла на себе вінницька ГО “Едельвейс”, що позиціонує себе як “молодіжна націоналістична організація на засадах української ідеї”. Її засновник і голова Роман Костишин опублікував відео нападу та назвав акцію “попереджувальною”. 

На запитання журналістки ZMINA в “Едельвейсі” причетність підтвердили та зазначили: “ЛГБТ-пропаганди в нашому здоровому місті не буде”. 

За словами Христини Собко, про місце проведення тренінгу організатори повідомили лише його учасників: “Утім, певна частина з них не прийшла. Можливо, інформацію про місце події “злили”. Крім того, за кілька днів перед тренінгом ми надіслали запит у поліцію, в якому повідомили про можливу небезпеку для учасників та просили виділити охорону. Але в поліції не відреагували”.  

Собко каже, що, коли правоохоронці приїхали на виклик, усі нападники вже встигли піти: 

“Ми написали заяву в поліцію, наразі відкрито два кримінальні провадження – за статтями про хуліганство та перешкоджання законній журналістській діяльності, оскільки одна журналістка вступилася за тренера. Ми наполягатимемо, що нападники діяли з мотивів ненависті”.  

Організаторка додає, що тренінг мав тривати два дні, утім через напад та погрози його не проводитимуть: в інстаграм-акаунті “Едельвейса” опублікували допис-сторіз, у якому закликали охочих “протидіяти ЛГБТ-пропаганді” написати їм. Допис ілюструвала програма правозахисного тренінгу. 

Нагадаємо, що протягом 2019 року в Україні зафіксували 137 випадків прямого тиску та насильства з боку ультраправих організацій. Здебільшого їхніми жертвами ставали феміністичні та ЛГБТ-активісти/ки. 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter