МОН підтримує законопроєкт щодо заборони спілкування російською мовою у школах на перервах – Лісовий

Дата: 11 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство освіти підтримало законодавчу пропозицію, яка стосується заборони використання російської мови під час перерв у школах України.

Про це під час урядової години запитань у Верховній Раді заявив міністр освіти і науки Оксен Лісовий, передає “Суспільне”.

Фото: “Українська правда”

Лісовий прокоментував ініціативу народної депутатки Наталії Піпи, зазначивши, що Міністерство підтримало відповідний законопроєкт, але з певними зауваженнями. Він наголосив на важливості таких рішень, що захищають українську мову, але підкреслив, що в них необхідно враховувати можливість рівноправного розвитку мов національних меншин країн Європейського Союзу.

Міністр також підкреслив, що це жодним чином не стосується мови країни-агресора, оскільки російська мова використовується як інструмент агресії та передумова для війни. Він акцентував на тому, що Міністерство освіти піклується про розвиток української мови, а також про мови корінних народів і національних спільнот.

1 жовтня 2024 року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №12086, який ініціювала депутатка фракції “Голос”, секретарка комітету з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа разом із 31 колегою. Цей документ пропонує заборонити використання російської мови в школах під час перерв.

Раніше ZMINA писала, що наразі в Україні залишилося лише три школи, у яких російська мова викладається як окремий предмет. Водночас 20% дошкільнят не розуміють українську мову.

Нагадаємо, що у серпні минулого року соціологічна група “Рейтинг” опублікувала дослідження, у якому йдеться про те, що, починаючи з березня 2022 року, помітно зменшилося використання українцями російської мови в побуті. Майже 60% опитаних зазвичай спілкуються вдома українською, близько 30% – українською та російською та лише 9% – російською.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter