У трьох українських школах досі вивчають російську мову як окремий предмет – Кремінь

Дата: 01 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Наразі в Україні залишилося лише три школи, у яких російська мова викладається як окремий предмет. Водночас 20% дошкільнят не розуміють українську мову.

Про це йдеться у річному звіті мовного омбудсмана Тараса Кременя

Фото: Нова українська школа

Так, станом на 20 липня 2023 року на підконтрольній Україні території працювали 10 863 заклади дошкільної освіти. Це на третину менше, ніж до початку повномасштабного вторгнення.

54% з них працювали у звичайному режимі, 30% – у дистанційному, 16% – у змішаному.

Тоді українською мовою виховувалися 927 144 дошкільняти – це понад 99% загальної кількості та найвищий показник за всі роки.

Угорською мовою виховувалися 10% дітей у садочках Закарпатської області та 12% – румунською в Чернівецькій області. Іншими мовами виховний процес відбувався для близько 500 дошкільнят по всій Україні.

Водночас 33,9% дітей дошкільного віку не відвідують садочки й виховуються виключно в сім’ях. Там, за словами Кременя, є ймовірність домінування російської мови.

Згідно з опитуванням громадської організації “Спільномова”, у якому взяли участь п’ятирічні вихованці шести київських садочків, лише 15% дітей активно використовують українську мову, 65% належать до змішаної групи, а 20% дітей навіть не розуміють українську.

У звіті також зазначається, що минулого року до мовного омбудсмана надійшла скарга на виховательку садочка в Броварах, що на Київщині. У ній ішлося про те, що жінка під час ігрового заняття на подвір’ї говорила до дітей російською мовою.

За словами виховательки, вона була вимушена використовувати російську, адже там були діти з російськомовних сімей, які ще нібито ще не розуміють української мови.

Нагадаємо, що від початку 2024 року на адресу уповноваженого із захисту державної мови надійшли 569 звернень про порушення мовного законодавства. 

Як повідомляється, майже половина звернень традиційно стосуються порушень у сфері обслуговування споживачів. З них 145 – відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та інтернет-представництв, 82 – порушень безпосередньо під час обслуговування та 46 – подання інформації про товари та послуги недержавною мовою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter