Понад половину українців спілкуються виключно українською мовою і лише 9% – російською

Дата: 23 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Починаючи з березня 2022 року помітно зменшилося використання українцями російської мови в побуті. Майже 60% опитаних зазвичай спілкуються вдома українською, близько 30% – українською та російською та лише 9% – російською.

Про це свідчать результати опитування соціологічної групи “Рейтинг”, яке проводили до Дня Незалежності України – 16–20 серпня 2023 року.

Фото: The New York Times

“Для 82% опитаних українська мова є рідною, для 16% такою є російська. ВПО і біженці, які перебувають за кордоном, частіше використовують обидві мови для спілкування або говорять російською. Однак понад 70% ВПО і біженців вважають рідною українську”, – йдеться в дослідженні.

Крім того, соціологи поставили питання, що для українців означає “патріотизм”.

“Більшість опитаних обрали варіанти донатити і волонтерити (46%) та розмовляти українською мовою (45%). Близько третини віднесли до патріотизму служити на фронті, залишатися, працювати і вести бізнес під час війни в Україні, більше чверті – цікавитись історією України”, – йдеться в опитуванні.

Водночас головна емоція, яку відчувають респонденти, думаючи про Україну, – гордість (74%). Вона лишається панівною, як і рік тому. Друга емоція – сум (43%). 17% відчувають страх, думаючи про Україну, гнів – 13%, радість – 10%, сором – 7%, зацікавленість – 5%. Байдужість відчуває 1% опитаних. 

Респонденти проходили опитування через месенджери та соціальні мережі. Загалом узяли участь 6 050 людей, з них 700 – ВПО та 750 – біженці з України.

Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95 для всього масиву даних становить не більш ніж 1,5%. Для ВПО та біженців – не більш ніж 4%. 

Нагадаємо, що абсолютна більшість українців – 78% – мають близьких родичів або друзів, що отримали поранення чи загинули через російське вторгнення.

Так, у середньому респонденти мають сімох близьких родичів чи друзів, які дістали поранення чи загинули. Водночас 64% українців мають принаймні одного близького родича або друга, який був поранений, а 63% – мають принаймні одного близького родича або друга, який загинув. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter