Майже 80% українців мають родичів чи друзів, які отримали поранення або загинули через війну з РФ – опитування

Дата: 29 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Абсолютна більшість українців – 78% – мають близьких родичів або друзів, що отримали поранення чи загинули через російське вторгнення. 

Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології 26 травня – 5 червня 2023 року.

Прапорці, що символізують загиблих внаслідок війни українців

Переважна більшість населення має близьких родичів або друзів, які були поранені або загинули через російське вторгнення в усіх регіонах України. Показник коливається від 70% на Сході до 80% на Заході. 

“Війна Росії проти України сформувала трагічний колективний досвід для абсолютної більшості українців. У всіх куточках України більшість населення має родичів або друзів, які були поранені чи загинули через російське вторгнення. І жителі Заходу, і жителі Сходу переживають однакові жахливі втрати, спричинені Росією. Можемо говорити про біль українців за втратами й шалений гнів на ворогів”, – наголосив виконавчий директор КМІС Антон Грушецький

Так, у середньому респонденти мають сімох близьких родичів чи друзів, які дістали поранення чи загинули. 

Водночас 64% українців мають принаймні одного близького родича або друга, який був поранений, а 63% – мають принаймні одного близького родича або друга, який загинув. 

“На цьому тлі зрозуміло стає, чому російська пропаганда щодо “спільної історії” є настільки безперспективною в Україні. Зокрема, це стосується “діди воювали”. Хоча Друга світова війна була великою трагедією і для українців, але цей досвід уже зовсім віддалений в часі. Зараз же українські родини відчули горе, яке триває і досі”, – додав Грушецький.

Власне всеукраїнське опитування громадської думки “Омнібус” Київський міжнародний інститут соціології проводив впродовж 26 травня – 5 червня 2023 року. Опитування здійснювали методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.

Дослідники опитали 2013 повнолітніх респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (окрім Криму, міста Севастополь, окремих районів Донецької та Луганської областей). 

Нагадаємо, що ООН підтвердила загибель 9 083 і поранення 15 779 цивільних в Україні з кінця лютого минулого року внаслідок повномасштабного вторгнення російської армії. Реальне число жертв є значно вищим, оскільки отримання інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, відбувається із затриманням, і багато повідомлень усе ще потребують підтвердження.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter