Київський апеляційний суд продовжив розгляд справи про вбивство громадської активістки Катерини Гандзюк

Дата: 01 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Київський апеляційний суд продовжив судовий розгляд справи щодо вбивства громадської активістки, депутатки Херсонської обласної ради V скликання та Херсонської міської ради VI скликання Катерини Гандзюк.

Про це повідомляє юридична компанія “Міллер” на своїй сторінці у фейсбуку. 

Катерина Гандзюк. Фото із соцмереж

Суд заслухав у повному обсязі сторону захисту Мангера. Крім того, сам Мангер висловив свої міркування з приводу вироку.

Обвинувачений заявив про незгоду з рішенням суду першої інстанції, який призначив йому покарання у вигляді 10 років позбавлення волі. Він зазначив, що не мав мотиву вчиняти вбивство Катерини Гандзюк. 

“Виконавці злочину, з якими слідство уклало угоду про визнання вини, дали неправдиві свідчення проти мене, коли вказали на мене як на замовника вбивства. Справа й обвинувачення є політичною розправою з боку політичної партії опонента – БПП”, – сказав Мангер у суді. 

Водночас іншу частину доказів на 200 сторінках вироку він оминув, додали в юридичній компанії “Міллер”.

Після цього суд надав можливість представити свою позицію стороні захисту Левіна та самому обвинуваченому.

Наступне засідання в справі відбудеться 8 листопада, об 11:30, – на ньому виступлять прокурор і представники потерпілих.

“Увага юридичної спільноти, активістів і журналістів особливо прикута до цього процесу, адже саме він має стати своєрідним барометром і визначити, чи здатна наша судова система ухвалити справедливе рішення в такій надзвичайно резонансній справі. Якщо сторона захисту не створюватиме штучні перепони для затягування процесу, а суд зможе дотриматися розумних строків розгляду та неупереджено оцінити всі наявні докази та свідчення, ми всі сподіваємося отримати остаточне рішення до кінця 2024 року”, – додали в юридичній компанії “Міллер”.

Раніше громадська ініціатива “Хто замовив Катю Гандзюк?” на шості роковини вбивства громадської активістки, депутатки Херсонської обласної ради V скликання та Херсонської міської ради VI скликання Катерини Гандзюк заявила про намагання замовників та організаторів злочину уникнути покарання. 

Зі свого боку адвокати юридичної компанії “Міллер”, які ведуть справу про вбивство херсонської активістки Катерини Гандзюк, заявляли про її затягування і розгляд Київським апеляційним судом спочатку у зв’язку зі зміною складу суду.

17 червня 2024 року, у день народження Катерини Гандзюк, апеляційний суд оголосив про неможливість продовжувати розгляд скарги на вирок у справі. У колегії суддів відбулася заміна одного із суддів, і новим суддею призначено Валентина Шроля. Він замінив суддю Олександра Миколюка, повноваження якого завершились у зв’язку з досягненням 65-річного віку.

ZMINA писала про те, що розгляд апеляційної скарги на вирок колишньому голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру та помічнику депутата Олексію Левіну, яких минулого року засудили за організацію нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк, може розпочатися заново через відставку одного з членів колегії суддів.

Нагадаємо, 26 червня 2023 року Дніпровський райсуд Києва ухвалив вирок у справі про вбивство громадської активістки Катерини Гандзюк. Колишнього голову Херсонської облради Владислава Мангера та експомічника депутата облради Олексія Левіна позбавили волі на 10 років. 

Мангер і Левін оскаржують рішення в Київському апеляційному суді.

Справу про напад на Гандзюк передали на розгляд до Дніпровського райсуду Києва ще в серпні 2020 року. Активісти ініціативної групи “Хто замовив Катю Гандзюк?” вважають, що затягують справу адвокати обвинувачених.

Громадську активістку Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року в Херсоні. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. За це п’ятьом виконавцям нападу присудили від трьох до шести років ув’язнення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter