Активісти ініціативи “Хто замовив Катю Гандзюк?” заявляють про затягування справи адвокатами Мангера і Левіна

Дата: 10 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Справу про напад на активістку Катерину Гандзюк, яку у липні 2018 року в Херсоні облили сірчаною кислотою, а в листопаді вона померла в лікарні внаслідок опіків, передали на розгляд у Дніпровський райсуд Києва ще в серпні 2020 року, але її розглядають досі. Активісти ініціативної групи “Хто замовив Катю Гандзюк?” вважають, що затягуванням справи займаються адвокати обвинувачених.

Про це активісти заявили на своїй фейсбук-сторінці.

Катерина Гандзюк. Фото з соцмереж

“Це відбувається тому, що адвокати Мангера і Левіна обрали тактику затягування справи. На перший погляд, їм це не вигідно – що довше триває розгляд справи, то довше Мангер та Левін сидітимуть у відносно некомфортному СІЗО замість тюрми чи свободи. Але вони попросили суд викликати 102 свідки у справі. Суд задовольнив це клопотання, тому що кожна сторона має право подавати суду докази на доведення своєї позиції”, – йдеться в пості активістів.  

Проте, за словами ініціативної групи “Хто замовив Катю Гандзюк?”, перелік зі 102 свідків був сформований з усіх, хто якось був дотичний коли-небудь до Катерини, чи просто проходив повз. Активісти вважають, що більшість із цих людей нічого не знають про обставини справи.

Починаючи з серпня 2022 року у справі почалась стадія допиту свідків сторони захисту, тобто тих свідків, яких просили допитати адвокати Мангера. Сторона захисту забезпечила явку декількох осіб, однак потім припинила будь-які дії у цьому напрямку.

Так, суд розсилав свідкам повістки: зокрема, двом особам повідомили про необхідність з’явитись за ухвалою про привід свідка. Водночас сторона захисту нічого не робить, аби забезпечити явку своїх свідків, щоб потім, якщо суд прийме рішення не на їхню користь, Мангер та Левін мали змогу говорити про неповноту судового розгляду та просити розглянути справу повторно.

Суд зі свого боку, як вважають громадські активісти, зробив все можливе, аби забезпечити явку свідків.

“Прокурор просив суд обмежити сторону захисту в строках подачі своїх доказів. Це клопотання ще не розглянуте, але сподіваємось на позитивне рішення. Також є механізм визнання неможливим допиту особи, якщо свідок не прибуває на виклик до суду, а його місцезнаходження не було встановлено шляхом проведення необхідних заходів розшуку”, – йдеться в пості.

Нагадаємо, Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року в Херсоні. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. За це п’ятьом виконавцям нападу присудили від трьох до шести років ув’язнення.

У організації нападу на активістку обвинувачують голову Херсонської облради Владислава Мангера та експомічника депутата облради Олексія Левіна. Справу розглядає Дніпровський райсуд Києва.

У червні минулого року судді завершили дослідження письмових доказів і перейшов до допиту свідків. Обидва обвинувачені перебувають під вартою. 

Раніше ZMINA писала про те, що підозрюваного в організації нападу на Катю Гандзюк Мангера не взяли до ЗСУ на час війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter