Суд у справі Гандзюк завершив дослідження письмових доказів

Дата: 17 Червня 2021
A+ A- Підписатися

У справі щодо організаторів нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк завершено дослідження письмових доказів.

Про це у фейсбуку повідомила очільниця Офісу генерального прокурора Ірина Венедіктова

За словами Венедіктової, йдеться про 60 томів матеріалів кримінального провадження.

“Це справа, в якій Офісу генпрокурора довелося пройти через різні оцінки громадськості, але наразі вона – одна з тих, якими ми можемо пишатися”, – написала генпрокурорка. 

Публікація на сторінці Венедіктової з’явилась у день народження вбитої активістки, якій цьогоріч мало б виповнитися 36 років. Як додала Венедіктова, загалом під час розслідування нападу та пов’язаних з ним злочинів повідомили про підозру щонайменше 18 особам, скерували до суду дев’ять кримінальних проваджень, а щодо п’яти з них уже ухвалили обвинувальні вироки.

Напередодні, 15 червня, Дніпровський районний суд Києва залишив під вартою колишнього голову Херсонської облради Владислава Мангера та колишнього помічника депутата Олексія Левіна, яких підозрюють в організації нападу на Гандзюк. Під час другого дня засідання суд переглядав відео слідчих експериментів щодо одного з нападників Володимира Васяновича, свідків Сергія Браги та Павла Пилипенка.

Як зазначають активісти ініціативи “Хто замовив Катю Гандзюк?”, усі троє підтвердили свої свідчення, які давали на судовому засіданні раніше. Зокрема, факт зустрічі, на якій обговорювали способи нападу, і того, що чули розмову Сергія Торбіна та Левіна про те, що “Миколайович” (Мангер) чекає на виконання замовлення. Окрім цього, Васянович на слідчому експерименті підтвердив, що Левін приїздив додому до Павловського і передавав гроші Торбіну та Васяновичу для того, щоб ті виїхали з Херсона, після затримання інших трьох нападників. 

Нагадаємо, що активістку Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. Минулого року п’ятьом виконавцям нападу присудили від трьох до шести років ув’язнення. 
 
Про підозру в організації нападу на Гандзюк повідомили голові Херсонської облради Владиславові Мангеру та Олексію Левіну. Їхню справу зараз розглядають у Дніпровському районному суді Києва.
 
Активісти постійно наголошують, що до змови стосовно нападу на Гандзюк причетні ще ексголова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв та його заступник Євген Рищук. Проте в Генпрокуратурі стверджують, що в них бракує доказів для вручення їм підозр.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter