Організатора і замовника нападу на Катерину Гандзюк засудили до 10 років позбавлення волі

Дата: 26 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Дніпровський районний суд Києва 26 червня ухвалив вирок у справі про вбивство громадської активістки Катерини Гандзюк. Колишнього голову Херсонської облради Владислава Мангера та експомічника депутата облради Олексія Левіна позбавили волі на 10 років. 

Про це повідомляє кореспондентка видання ZMINA.

Дніпровський суд зачитує вирок у справі про вбивство громадської активістки Катерини Гандзюк. Фото: Людмила Тягнирядно

Також суд стягнув з Левіна і Мангера 153 тисячі гривень для відшкодування витрат на залучення експертів та компенсацію моральної шкоди в 15 мільйонів гривень родині Катерини Гандзюк – Віктору Гандзюку, Надії Гандзюк і Сергію Денисову по 5 мільйонів гривень. 

Активісти ініціативи “Хто замовив Катю Гандзюк?” під час вироку в справі. Фото: Людмила Тягнирядно

Крім того, суд залишив без змін запобіжний захід Мангеру у вигляді тримання під вартою у слідчому ізоляторі Міністерства юстиції.

“Суд ухвалив визнати Левіна Олексія Олексійовича винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. ч. 3 ст. 27, ч 2 ст. 28, ч. 2 ст. 121 ККУ, та призначити йому покарання у вигляді позбавлення волі на строк десять років”, – оголосила суддя вирок в частині покарання для Левіна.

Суд також зарахував йому у строк відбування покарання тримання під вартою у слідчому ізоляторі. Один день попереднього ув’язнення відповідає одному дню позбавлення волі.

До набуття вироком законної сили Левін перебуватиме у СІЗО.

Також суд ухвалив стягнути в дохід держави заставу Мангера у розмірі 1 млн 152 тис. грн. Ці кошти мають бути перераховані на спеціальний рахунок Збройних Сил України. 

Крім того, суд заборонив відчужувати наявне майно Мангера і Левіна.

Мангер і Левін мають змогу оскаржити рішення суду протягом 30 днів у Київському апеляційному суді. Адвокат Мангера заявив, що подаватиме апеляційний позов. 

Раніше в Дніпровському районному суді Києва тривали судові дебати Мангера та Левіна.

Нагадаємо, під час судових засідань раніше виконавець нападу на Гандзюк Микита Грабчук заявив, що у 2018 році вчинив би напад навіть без грошової винагороди. Водночас він назвав убивство “найстрашнішою помилкою”.

Також суд допитав експертів про дані з телефона Левіна, до цього допитали колишнього голову ОДА Андрія Гордєєва, а ще раніше допитали експерта-поліграфолога, який брав участь у перевірці, зокрема, Сергія Торбіна.

Справу про напад на Гандзюк передали на розгляд до Дніпровського райсуду Києва ще в серпні 2020 року, але її розглядають досі. Активісти ініціативної групи “Хто замовив Катю Гандзюк?” вважають, що затягують справу адвокати обвинувачених.

Нагадаємо, що Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року в Херсоні. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. За це п’ятьом виконавцям нападу присудили від трьох до шести років ув’язнення.

ZMINA також писала про те, що підозрюваного в організації нападу на Катю Гандзюк Мангера не взяли до ЗСУ на час війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter