Справа Гандзюк: адвокати Левіна та Мангера просять їх виправдати

Дата: 16 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У Дніпровському районному суді Києва, 15 травня тривали судові дебати колишнього голови Херсонської облради Владислава Мангера та експомічника депутата облради Олексія Левіна в справі про вбивство громадської активістки Катерини Гандзюк. Обвинувачені свою провину заперечують. 

Про це повідомляє кореспондентка видання ZMINA. 

Судові дебати в справі про вбивство Катерини Гандзюк. Слово має Владислав Мангер. Фото: Людмила Тягнирядно

Першим виступив адвокат помічника депутата Херсонської облради Олексія Левіна. Захисник наголошував, що в прокуратури немає доказів мотиву чи отримання винагороди його клієнтом за злочин.

За словами адвоката, його підзахисний вів промисловий бізнес, мав свою компанію, і жодних підстав отримати додаткову оплату не існує.

“Пані Гандзюк дізналася про Левіна зі ЗМІ. Жодних звинувачень, жодних публікацій у фейсбуку між Гандзюк і Левіним не існувало. Левін дізнався про Гандзюк тоді, коли почалися її мітинги”, – каже адвокат. 

Захисник Левіна вважає, що смерть Гандзюк не пов’язана з клінічно-медичним станом, а була спричинена лікарською недбалістю. Він просить визнати Левіна невинуватим в організації нападу на активістку.

Далі на судових дебатах слово мав сам Олексій Левін. Він заперечив причетність до організації нападу на Катерину Гандзюк. Сказав, що був бізнесменом і тодішньому голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру не підпорядковувався.

“Гроші якісь від Мангера я не брав. Я на той момент був забезпеченим”, – каже Олексій Левін. 

На думку підсудного, прокурор доводить його провину, спираючись лише на дані поліграфа. За його словами, це не має жодної юридичної сили. 

Владислав Мангер теж свою провину відкидає. Його адвокат просить виправдати клієнта.

Крім того, адвокат Мангера Олександр Шадрін подав два клопотання про повернення справи до стадії судового розгляду та про долучення нових доказів. Прокурори з цим не погодились. 

“Сторона захисту заявила клопотання про повернення справи до судового розгляду. Тобто сторона захисту просила перервати судові дебати й знову почати викликати свідків для встановлення певних обставин. Водночас у зв’язку з тим, що сторона захисту не послалася на появу якихось нових доказів, судом було відмовлено в поверненні до судового розгляду цього провадження і постановлено продовжити дебати”, – каже заступник керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, старший у групі прокурорів у провадженні в справі Катерини Гандзюк Андрій Синюк. 

Друге клопотання було про долучення матеріалів. Суд також відмовив у цьому клопотанні тому, що ці матеріали не мають жодного стосунку до обставин, які підлягають встановленню в цьому кримінальному провадженні.

Через повітряну тривогу в засіданні оголосили перерву, а наступне призначили на 13:00 17 травня.

Нагадаємо, під час засідання 11 травня прокурори Андрій Синюк та Олександр Сафарян просили позбавити волі Владислава Мангера та Олексія Левіна на 10 років. 

Раніше виконавець нападу Микита Грабчук заявив, що у 2018 році вчинив би напад навіть без грошової винагороди. Водночас він назвав убивство “найстрашнішою помилкою”.

Також суд допитав експертів про дані з телефона Левіна – обвинуваченого в замовленні вбивства. До цього допитали колишнього голову ОДА Андрія Гордєєва, а ще раніше допитали експерта-поліграфолога, який брав участь у перевірці, зокрема, Сергія Торбіна.

Справу про напад на Гандзюк передали на розгляд до Дніпровського райсуду Києва ще в серпні 2020 року, але її розглядають досі. Активісти ініціативної групи “Хто замовив Катю Гандзюк?” вважають, що затягують справу адвокати обвинувачених.

Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року в Херсоні. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. За це п’ятьом виконавцям нападу присудили від трьох до шести років ув’язнення.

В організації нападу обвинувачують Владислава Мангера та експомічника депутата облради Олексія Левіна. Справу розглядає Дніпровський райсуд Києва.

ZMINA писала про те, що підозрюваного в організації нападу на Катю Гандзюк Мангера не взяли до ЗСУ на час війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter