Справа Гандзюк: виконавець зізнався, що вчинив би смертельний напад і без грошей у 2018-му, але зараз шкодує

Дата: 25 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Під час чергового засідання суду в справі про вбивство громадської активістки Катерини Гандзюк, виконавець нападу Микита Грабчук заявив, що у 2018 році вчинив би напад навіть без грошової винагороди. Водночас він назвав убивство “найстрашнішою помилкою”.

Про це Грабчук заявив під час допиту на засіданні Дніпровського райсуду Києва 21 квітня, повідомляє видання Watchers Media.

Обвинувачений Олексій Левін ставить запитання свідку Микиті Грабчуку в Дніпровському райсуді Києва 21 квітня. Фото: Аліна Кондратенко
 
За інформацією видання, під час засідання з’ясувалося, що Грабчук не відбув до кінця свій термін ув’язнення. Він перебував за ґратами до 3 березня 2022-го, після чого був звільнений указом президента, оскільки висловив бажання брати участь в обороні країни.

Суд допитував Грабчука за наполяганням сторони захисту. На запитання адвоката Левіна Сергія Севастьянова про його роль у цій справі Грабчук відповів, що за вказівкою Сергія Торбіна він мав “нанести тяжкі тілесні ушкодження Катерині Гандзюк, щоб вона втратила працездатність”.

Торбін, також засуджений раніше за смертельний напад на Гандзюк, був організатором групи нападників, які стежили за громадською діячкою, а потім з використанням літра концентрованої кислоти вчинили на неї напад, внаслідок якого вона загинула.

Грабчук у суді 21 квітня розповів, що Торбін був його командиром під час служби в АТО. Саме тоді вони потоваришували, а фігура Торбіна стала авторитетною в його очах. За словами Грабчука, Торбін спонукав чоловіків до нападу словами про те, що Катерина нібито мала проросійські погляди.

“Ми одразу надали згоду. Торбін нас привіз у Херсонську адміністрацію, де якісь збори проходили. Показав її там, показав її фотографію у фейсбуці. Уже після цієї поїздки була перша спроба прослідкувати, де вона живе”, – розповів Грабчук.

Як стало відомо під час засідання суду над групою нападників, співучасники розподілили між собою ролі та розробили план дій. Грабчук мав стежити за Катериною перед скоєнням злочину. За його словами, автівку, якою вони користувалися для стеження за активісткою, їм надав Торбін. Останній виділив кошти й на конспіративні телефони та інший “інструментарій”.

У молодиків спершу виникла “проблема” з визначенням домашньої адреси жінки, саме тому Торбін цю адресу знайшов і надав нападникам. Група молодиків стежила за Катериною біля роботи та дому. Вони намагалися встановити час, коли вона їде з дому на роботу і повертається назад.

“Після того як дізнались адресу, ми її там спостерігали, під під’їздом. Кожен день вона в один і той самий час виїжджала на роботу. Там дуже жилий район був, і ми прийшли до того, що дуже багато людей. Тому і вирішили обрати інший варіант нападу”, – розповів Грабчук.

Катерина Гандзюк. Фото: Україна Молода

За його словами, варіант з облиттям кислотою запропонував він, а Торбін його схвалив.

“Спершу ми хотіли просто нанести тілесні ушкодження. Але потім ми вирішили, що не буде часу наносити ці ушкодження. Тому я запропонував Торбіну кислоту. І він передав тій стороні, і та сторона дала добро”, – додав свідок.

Підготовка до злочину тривала два тижні. Зрештою, їм вдалося зорієнтуватися в графіку активістки й спланувати підступний напад.

“У день нападу мені сказали інші посправники, які слідкували за територією, що службовий автомобіль, який забирав Катерину на роботу, на підході. Я вже був готовий, коли вона пройшла повз мене. І майже біля самого авто я наздогнав її і плеснув сірчану кислоту. На спину. Напряму. І все”, – розповів Грабчук.

31 липня 2018 року, у день нападу, Васянович, Вишневський та Грабчук перебували поблизу будинку Каті Гандзюк.

Вони заздалегідь розробили план. Тож Васянович перебував неподалік будинку Гандзюк в автомобілі, щоб безпосередньо після виливання кислоти забрати Грабчука. Завдання ж В’ячеслава Вишневського полягало в спостереженні за ситуацією зі спортивного майданчика. Микита Грабчук згідно з розробленим “планом” вчинив напад.

Володимир Васянович одразу після нападу забрав Грабчука з місця. Дорогою вони позбулися придбаних заздалегідь мобільних телефонів із сім-картками.

У суді Грабчук переконував, що навіть не знав Катерину. Ніхто з молодиків не цікавився її життєвим шляхом, поглядами та здобутками. Вони повірили на слово Торбіну, адже той користувався авторитетом у банди.

На запитання підсудного Левіна про те, чому була обрана саме та кислота, якою облили активістку, Грабчук відповів: “Акумуляторна, і все. Ми автівками займалися, знали, що якщо вона потрапляє на руку, то пече. Ми не заморочувалися, яку саме обрати”.

“Одразу після нападу зі службової автівки вибіг водій і щось крикнув мені. Це доля секунди. Що вона там робила – я вже не бачив. Що було з потерпілою – я не знаю”, додав Грабчук.

Невдовзі після скоєння злочину Грабчук намагався позбутися доказів.

Торбін відвіз Грабчука до Залізного Порту, курорту в Херсонській області, щоб переховувати.

“Після вчинення нападу ми з Торбіним не обговорювали це. На той час у нас були більш добрі стосунки. Він мій колишній командир”, пояснив Грабчук.

Микита Грабчук зазначив: “Довіряв Торбіну як колишньому командиру і як другу станом на 2018 рік”.

Він заявив, що все одно скоїв би напад, навіть якби не отримав грошової винагороди. Він мотивував це повагою до Торбіна та авторитетом його фігури.

“Так, навіть якщо б грошового забезпечення не було, я б зробив це. Я не знаю, чого я на той час так думав”, зазначив Грабчук.

За його словами, Торбін платив за оренду будинку, в якому проживав Грабчук з посправниками. Торбін також виділяв їм кошти на життя та їжу.

Ілюстраційне зображення графіті в Луцьку з написом “Хто замовив Катю Гандзюк?”. Такі графіті активісти наносили по всій Україні. Фото: Район Луцьк

Водночас станом на 2023 рік Грабчук, як він сам розповів, дружніх стосунків з Торбіним не підтримує, бо “був втрачений авторитет”.

“Це, напевно, найстрашніша помилка в моєму житті, за яку я найбільше жалкую”, заявив Грабчук.

Адвокат Мангера Олександр Шадрін 21 квітня просив суд призначити повторну комісійну судово-медичну експертизу в справі. Він наполягав на необхідності ще однієї незалежної експертизи.

Прокурор Олександр Сафарян та представниця потерпілих Ольга Веретільник були категорично проти.

На наступному слуханні, 27 квітня, очікується допит ще одного свідка сторони захисту.

Раніше Дніпровський суд міста Києва допитав експертів про дані з телефона Олексія Левіна – обвинуваченого в замовленні вбивства громадської активістки Катерини Гандзюк.

Також суд допитав колишнього голову ОДА Андрія Гордєєва. Крім того, допитали експерта-поліграфолога, який брав участь у перевірці на поліграфі виконавців злочину, зокрема Сергія Торбіна.

Справу про напад на Гандзюк передали на розгляд у Дніпровський райсуд Києва ще в серпні 2020 року, але її розглядають досі. Активісти ініціативної групи “Хто замовив Катю Гандзюк?” вважають, що затягують справу адвокати обвинувачених.

Нагадаємо, Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року в Херсоні. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. За це п’ятьом виконавцям нападу присудили від трьох до шести років ув’язнення.

В організації нападу на активістку обвинувачують голову Херсонської облради Владислава Мангера та експомічника депутата облради Олексія Левіна. Справу розглядає Дніпровський райсуд Києва.

У червні минулого року судді завершили дослідження письмових доказів і перейшли до допиту свідків. Обидва обвинувачені перебувають під вартою. 

ZMINA писала про те, що підозрюваного в організації нападу на Катю Гандзюк Мангера не взяли до ЗСУ на час війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter