У справі про вбивство активістки Катерини Гандзюк допитали експерта, який перевіряв на поліграфі виконавців злочину

Дата: 04 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Під час чергового судового засідання у справі про вбивство громадської  активістки Катерини Гандзюк допитали експерта-поліграфолога, який брав участь у перевірці на поліграфі виконавців злочину, в тому числі Сергія Торбіна.

Про це повідомляє громадська ініціатива “Хто замовив Катю Гандзюк?” на сторінці у фейсбуку.

Катерина Гандзюк. Фото з соцмереж

 Поліграфолог підтвердив свої висновки про те, що Торбін, як і інші учасники цієї слідчої дії, повідомляли здебільшого правдиву інформацію.

В бесіді між питаннями Торбін підтвердив, що йому відомо ім’я замовника злочину, а саме колишнього голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера. Також Торбін розповідав експерту про розуміння виконавцями мотиву вчинення злочину: спочатку їм пояснили про те що Гандзюк “називає АТОшників ряженими”, “має проросійські погляди”, а тому “заслуговує на покарання”.

Під час допиту експерту ставили традиційне питання до поліграфологів – “чи можна обманути поліграф”. Експерт детально пояснював, як саме він виявляє можливе шахрайство. Це відбувається за допомогою численних датчиків, які фіксують всі рухи та ряду фізіологічних показників. 

Наступні засідання у справі призначені на 6 березня 15:30, 7 березня 13:00 та 10 березня 13:00.

Раніше справу про напад на активістку Катерину Гандзюк, яку у липні 2018 року в Херсоні облили сірчаною кислотою, а в листопаді вона померла в лікарні внаслідок опіків, передали на розгляд у Дніпровський райсуд Києва ще в серпні 2020 року, але її розглядають досі. Активісти ініціативної групи “Хто замовив Катю Гандзюк?” вважають, що затягуванням справи займаються адвокати обвинувачених.

Нагадаємо, Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року в Херсоні. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. За це п’ятьом виконавцям нападу присудили від трьох до шести років ув’язнення.

У організації нападу на активістку обвинувачують голову Херсонської облради Владислава Мангера та експомічника депутата облради Олексія Левіна. Справу розглядає Дніпровський райсуд Києва.

У червні минулого року судді завершили дослідження письмових доказів і перейшов до допиту свідків. Обидва обвинувачені перебувають під вартою. 

Раніше ZMINA писала про те, що підозрюваного в організації нападу на Катю Гандзюк Мангера не взяли до ЗСУ на час війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter