Справа Гандзюк: прокурори просять ув’язнити Мангера та Левіна на 10 років

Дата: 11 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Під час засідання 11 травня Дніпровського райсуду Києва в справі про вбивство громадської активістки Катерини Гандзюк прокурори Андрій Синюк та Олександр Сафарян просили позбавити волі Владислава Мангера та Олексія Левіна на 10 років. 

Про це повідомляє кореспондентка видання ZMINA. 

Владислав Мангер. Фото: Людмила Тягнирядно

Сторона обвинувачення вимагає по п’ять мільйонів гривень моральної та психологічної компенсації батьку, матері та чоловіку Катерини Гандзюк.

Нині у засіданні оголосили перерву до 15 травня до 14-ї години. Тоді матимуть слово Владислав Мангер, Олексій Левін та їхні захисники.

На новини щодо справи Гандзюк вже відреагували активісти ініціативи “Хто замовив Катю Гандзюк?”. Вони вважають, що 10 років ув’язнення – малий строк для обвинувачених. 

Проте це максимум, який може бути за тією кваліфікацією злочину, за яким їх обвинувачують”, – додають вони. 

Раніше під час чергового засідання суду в справі про вбивство Гандзюк, виконавець нападу Микита Грабчук заявив, що у 2018 році вчинив би напад навіть без грошової винагороди. Водночас він назвав убивство “найстрашнішою помилкою”.

Також Дніпровський суд міста Києва допитав експертів про дані з телефона Олексія Левіна – обвинуваченого в замовленні вбивства громадської активістки Катерини Гандзюк. До цього допитав колишнього голову ОДА Андрія Гордєєва. Крім того, допитали експерта-поліграфолога, який брав участь у перевірці на поліграфі виконавців злочину, зокрема Сергія Торбіна.

Справу про напад на Гандзюк передали на розгляд у Дніпровський райсуд Києва ще в серпні 2020 року, але її розглядають досі. Активісти ініціативної групи “Хто замовив Катю Гандзюк?” вважають, що затягують справу адвокати обвинувачених.

Нагадаємо, Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року в Херсоні. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. За це п’ятьом виконавцям нападу присудили від трьох до шести років ув’язнення.

В організації нападу на активістку обвинувачують голову Херсонської облради Владислава Мангера та експомічника депутата облради Олексія Левіна. Справу розглядає Дніпровський райсуд Києва.

У червні минулого року судді завершили дослідження письмових доказів і перейшли до допиту свідків. Обидва обвинувачені перебувають під вартою. 

ZMINA писала про те, що підозрюваного в організації нападу на Катю Гандзюк Мангера не взяли до ЗСУ на час війни.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter