На окупованій Херсонщині росіяни шукали у ґаджетах місцевих жителів застосунки для навчання в українських школах

Дата: 06 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

На тимчасово окупованій частині Херсонщини озброєні російські військові напередодні початку нового навчального року провели перевірки родин, які виховують дітей шкільного віку.

Про це заявив голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін в ефірі телемарафону.

За його словами, колаборанти у супроводі військових приходили додому до українських сімей і намагалися примусити дітей відвідувати школи, в яких запровадили російську навчальну програму. Дорослим погрожували позбавленням батьківських прав у випадку відмови.

Крім того, вони перевіряли їхні ґаджети на наявність застосунків, які можуть використовувати для дистанційного відвідування занять в українських навчальних закладах.

Він також звернув увагу, що російські окупанти продовжують насаджувати власну систему освіти, якою поширюють антиукраїнську пропаганду.

“В освітніх закладах дітям продовжують промивати мізки російською пропагандою, змушують писати листи учасникам так званої СВОі Так росіяни називають геноцидальну війну проти українського народу. , завозять підручники з переписаною історією, проводять заняття з військового вишколу”, – зауважує він.

Прокудін назвав загалом ситуацію в тимчасово окупованих громадах “вкрай складною” – місцевим бракує ліків та продуктів харчування задовільної якості.

Він повідомив, що Херсонська ОВА отримує повідомлення про відмову надавати екстрену медичну допомогу, якщо українці в окупації не отримали паспорти російського зразка.

“Швидка відмовляється приїжджати на екстрені виклики, якщо в людини немає паспорта РФ, а також так званого “медичного страхування”.

Пожежна допомога ігнорує виклики – місцеві ліквідують пожежі здебільшого власними силами”, – розповідає очільник Херсонської ОВА.

Крім того, без російського паспорта місцеві не можуть вільно пересуватися, мають складнощі з пошуком роботи та ризикують бути позбавленими батьківських прав.

Напередодні ZMINA повідомляла, що в Україні розробляють концепцію доступу молоді з тимчасово окупованих територій до права на освіту. 

Раніше правозахисники оприлюднили 11 пріоритетних кроків у сфері захисту прав людини в умовах широкомасштабної збройної агресії на 2024 рік.
 
Коаліція громадських організацій, які опікуються питаннями захисту прав постраждалих унаслідок збройного конфлікту, закликала Кабінет Міністрів створити умови для ефективної реалізації процедури визнання результатів навчання осіб, які проживали на ТОТ.
 
Правозахисники нагадують, що 24 березня 2024 року почав діяти закон №3482-ІХ, який впроваджує процедуру визнання результатів навчання осіб, які проживали на ТОТ.
 
Передбачається, що молодь із ТОТ зможе пройти оцінювання та підтвердити свої знання і навички або вступити до українських закладів освіти на скорочений термін навчання. Для повноцінної реалізації процедури необхідне своєчасне затвердження підзаконних нормативно-правових актів, передбачених цим законом, наприклад, щодо визначення порядку визнання результатів навчання.
 
Правозахисники вказують, що без додаткового регулювання та комунікації щодо процедури охочі підтвердити свої знання та навички, зокрема і за спеціальностями, які сьогодні затребувані на підконтрольній уряду України території, а саме, медичні та ветеринарні, не зможуть скористатися процедурою визнання результатів навчання.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter