Президент України підписав закон про визнання освіти, здобутої на тимчасово окупованій території

Дата: 22 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який визнає результати навчання громадян, які проживають на тимчасово окупованій території України.

Інформація про це міститься у картці законопроєкту №9591, 

Фото: Cedos

Тепер громадяни України, які проживають на тимчасово окупованій Росією території, матимуть право на здобуття або продовження здобуття освіти на території інших регіонів України коштом державного чи місцевого бюджету з наданням місця в гуртожитку.

Для визнання освітніх результатів людей, які навчалися на окупованих територіях України, проводитимуть атестацію. Водночас результати навчання на рівні вищої освіти можуть бути визнані в обсязі не більш ніж 75% від загального обсягу освітньої програми. Також результати навчання не визнаватимуться за переліком спеціальностей та професій, які затвердить уряд.

Підтримати цей законопроєкт закликали правозахисні організації України, зокрема і Центр прав людини ZMINA. Вони звертали увагу на те, що через окупацію протягом більш ніж 9 років сотні тисяч українських дітей вимушені були здобувати освіту на захоплених росіянами територіях. Але через те, що Україна не визнавала документи про їхню освіту, поставало питання щодо працевлаштування чи продовження навчання.

Нагадаємо, що цей законопроєкт зареєстрували у серпні цього року. Ініціатори законопроєкту у пояснювальній записці зазначали, що громадяни, які почали навчатись на ТОТ після 20 лютого 2014 року, позбавлені права на проходження атестації для визнання та оцінки результатів такого навчання.

Крім того, через масштабні порушення прав людини на ТОТ, загрозу переслідування з боку окупаційної влади, ведення активних бойових дій, підвищеного ризику мобілізації та призову на строкову службу до ворожої армії значна частина жителів ТОТ переміщуються на підконтрольну уряду України територію. Обмеження у визнанні результатів навчання здобутих на ТОТ створює перешкоду для забезпечення подальшого працевлаштування та забезпечення базових потреб людей.

Законопроєкт передбачає механізм атестації результатів навчання, отриманих на ТОТ, та подальший шлях в освітній траєкторії – продовження навчання, складання певних іспитів чи отримання освітнього документа.

Читайте також: Так звана вища освіта окупантів на Півдні України. Частина перша – Крим та місто Севастополь

Так звана вища освіта окупантів на Півдні України. Частина друга – окуповані частини Херсонської та Запорізької областей

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter