У парламенті зареєстрували законопроект про освіту, отриману на тимчасово окупованих територіях

Дата: 11 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про визнання результатів навчання осіб, які проживають на тимчасово окупованій території (ТОТ) України №9591.

Про це інформує пресслужба Представництва президента в Автономній Республіці Крим на фейсбук-сторінці, заступниця представниці президента Ольга Куришко та картка законопроєкту.

Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Фото: інстаграм @karazinuniver

Документ розробили на підтримку реінтеграції мешканців ТОТ. Він стосується продовження навчання для жителів ТОТ в українських освітніх закладах.

Ольга Куришко повідомила, що на цей законопроєкт протягом декількох років очікували багато громадських організацій. Його готували Представництво Президента в АР Крим у співпраці з Міносвіти та такими народними депутатами: Сергій Бабак, Олена Лис, Сергій Колебошин, Ольга Коваль, Юлія Гришина та Олег Бондаренко. 
 
Ініціатори законопроєкту нагадують у пояснювальній записці, що громадяни, які почали навчались на ТОТ після 20 лютого 2014 року, позбавлені права на проходження атестації для визнання та оцінки результатів такого навчання.
 
Крім того, через масштабні порушення прав людини на ТОТ, загрозу переслідування з боку окупаційної влади, веденням активних бойових дій, підвищеного ризику мобілізації та призову на строкову службу до ворожої армії значна частина жителів ТОТ переміщуються на підконтрольну уряду України територію. Обмеження у визнанні результатів навчання здобутих на ТОТ створює перешкоду для забезпечення подальшого працевлаштування та забезпечення базових потреб людей.
 
Законопроєкт передбачає механізм атестації результатів навчання, отриманих на ТОТ, та подальший шлях в освітній траєкторії – продовження навчання, складання певних іспитів чи отримання освітнього документа.
 
“Це дає можливість мешканцям таких територій продовжити навчання в українських освітніх закладах або отримати певний освітньо-кваліфікаційний рівень. Перелік освітніх закладів, які проводитимуть таку атестацію, визначатиме уряд, як і перелік спеціальностей (професій), за якими проведення атестації не допускається”, – мовиться у повідомленні пресслужби Представництва президента.
 
Автори законопроєкту наголошують, що прийняття цього законопроєкту стане важливим кроком для захисту одного з базових прав людини – права на освіту та сприятиме реінтеграції мешканців ТОТ в освітній простір України. Про необхідність ухвалення такого механізму йдеться у рекомендаціях Щорічної доповіді Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.  
 
Відповідно до тексту проєкту закону, уряд має визначити види навчання, які точно не можуть бути оцінені. У Представництві президента вказують, що до таких видів віднесуть, зокрема, право, дипломатичну чи військову справу та “наукові здобутки”.

“Українська освіта має стати інструментом подолання тривалої окупації, тотальної пропаганди та повернення наших громадян в український суспільно-політичний та культурний простір”, – говорить Ольга Куришко.

Раніше Коаліція громадських організацій, що опікуються питаннями захисту прав постраждалих внаслідок війни, неодноразово висловлювала занепокоєння відсутністю ефективних кроків для реінтеграції української молоді на ТОТ. 

Юристка Громадського холдингу “Група впливу” Марія Красненко переконана, що держава має сформувати бачення та втілити рішення до деокупації ТОТ з тим, щоб співгромадяни мали відповіді, як виглядатиме освіта після звільнення цих територій. За її словами, міжнародні партнери також стежать за кроками держави щодо планування політики на звільнених територіях. Чітке розуміння післядеокупаційних кроків потребує також планування фінансових витрат на звільнених територіях у сфері освіти. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter